John Berends (links) en Mark Boumans naast de grote uitvoering van de zojuist getekende intentieverklaring. Foto: Mark Ebbers
John Berends (links) en Mark Boumans naast de grote uitvoering van de zojuist getekende intentieverklaring. Foto: Mark Ebbers

Achterhoek eerste SDG-regio van Nederland

Handtekeningen gezet en nu aan het werk

Door Mark Ebbers

ULFT - Afgelopen week werd in het Civon te Ulft de intentieverklaring getekend om van de Achterhoek dé SDG-regio van Nederland te maken. SDG staat voor sustainable development goals, duurzame ontwikkelingsdoelen. Hiermee zet de Achterhoek samen met de provincie Gelderland als eerste regio in Nederland stappen om de SDG’s in te zetten bij toekomstige beleidskeuzes in de Achterhoek. De regio gaat actief samenwerken met het Rijk, de provincie en onder meer SDG Nederland. Ondertekenaars van de verklaring waren Mark Boumans, voorzitter van 8RHK Ambassadeurs en burgemeester van Doetinchem, en John Berends, commissaris van de Koning voor de provincie Gelderland. Beiden waren het erover eens: een handtekening is mooi, maar nu verder.

Boumans is overtuigd: “Wij denken als Achterhoek het in huis te hebben om dé SDG-regio te zijn.” Anne-Marie Rakhorst heette via een videoverbinding als voorzitter van SDG Nederland de Achterhoek welkom. “Ik heb met plezier de intentieverklaring gelezen”, vertelde ze. “Regionale samenwerking op het gebied van relevante activiteiten is de belangrijkste poot. SDG Nederland is daarbij faciliterend. Samen met de provincie Gelderland en de regio Achterhoek willen we toe naar een betere en inclusievere wereld.”

Tienduizenden kinderen lesgeven
Ze zei ook te hopen dat SDG's bekender worden: “Heel veel mensen weten er nog niets van. Daarom is het van belang om er in de communicatie aan te refereren.” Ze is benieuwd naar hoe de Achterhoek het als SDG-regio gaat doen: “Daarom is monitoring belangrijk: feiten en meten. We hopen als SDG Nederland van jullie te leren.”
Als voorbeeld van een SDG-toepassing haalde ze aan dat vanaf 25 september tienduizenden kinderen les krijgen over de sustainable development goals. “Probeer daar ook in Gelderland en de Achterhoek ondernemers bij te betrekken.”
Ze ziet dat veel regio’s al bezig zijn met duurzaamheid: “Maar een integrale agenda is er nog niet. Er is hier nog een wereld te winnen.”

Van SDG-Achterhoek naar SDG-Gelderland
Aan die integrale aanpak op SDG-gebied willen de provincie en de Achterhoek hard werken. Berends: “Ik ben namens de provincie natuurlijk wel gecommitteerd, maar het sociaal domein is vooral het terrein van de 51 Gelderse gemeenten. Op het gebied van grotere duurzaamheidsvraagstukken, zoals natuur en milieu, is de rol van de provincie groter.”
Als ‘baas’ van Gelderland kijkt Berends natuurlijk verder dan de Achterhoek: “Met zes gedeputeerden lopen we de verschillende Gelderse regio’s langs.” Wat hem betreft blijft het niet bij de Achterhoek als SDG-regio, maar wordt heel Gelderland een SDG-provincie.
De middag werd afgesloten met de ondertekening van de Intentieverklaring Achterhoek SDG-regio. Boumans tekende namens het Dagelijks Bestuur van Regio Achterhoek en Berends namens het College van Gedeputeerde Staten van Gelderland. De Achterhoek is daarmee officieel een SDG-regio. Concreet betekent dit onder andere dat vanaf 2022 brede welvaart gekoppeld aan SDG's zal worden opgenomen in de Achterhoek Monitor.

Sustainable Development Goals
De SDG's van de Verenigde Naties zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Van het zelf kunnen leven in een gezonde omgeving - met schone lucht, toegang tot sport en onderwijs, gezonde voeding en zorg dichtbij - tot het zorgen voor werk, gezond eten en onderwijs via ondernemers in andere landen. En zorgen voor minder uitstoot, door bijvoorbeeld technologische innovaties. In totaal zijn er 17 doelen geformuleerd om de wereld te verbeteren, dichtbij en ver weg.