Aan de slag in het technieklokaal. Foto: Annet Piek
Aan de slag in het technieklokaal. Foto: Annet Piek A Annet Piek; Annet Piek

Technieklokaal maakt Winterswijk slimmer

WINTERSWIJK - Skills is een initiatief van de Gemeente Winterswijk, de stichting BTO, de OWIN, de stichting Edustrie en de gezamenlijke basisscholen in Winterswijk. Doelstelling is om leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden die de techniek biedt. Op deze manier probeert men meer leerlingen door te laten stromen naar het techniekonderwijs en als vervolg daarop naar het bedrijfsleven.

Het technieklokaal heeft onder de naam 'Skills' bekendheid gekregen. Het technieklokaal bevindt zich in het Gerrit Komrij College aan de Parallelweg. Een groep enthousiaste vrijwilligers begeleidt de leerlingen tijdens de praktijkopdrachten. De vrijwilligers proberen de liefde voor het vakmanschap over te brengen op de jonge leerlingen, om er in ieder geval voor te zorgen dat de leerlingen door de serie kennismakingslessen op de hoogte zijn met de mogelijkheden die de techniek te bieden heeft.
Daarnaast is het genoegzaam bekend dat er te weinig vakmensen zijn. De instroom vanuit het vmbo is te klein. En van de studenten die op het vmbo zitten, kiezen er steeds minder een technisch profiel. Daarnaast is er een chronisch gebrek aan stageplaatsen. Leerlingen kunnen alleen een mbo-diploma halen na een goed afgeronde stage. Bedrijven zeggen: we hebben in de toekomst tientallen, misschien wel honderden onderhoudsmonteurs nodig. Maar stageplaatsen hebben ze niet. Hier ligt dus ook nog een schone taak voor het bedrijfsleven.
Om de lessen te kunnen blijven geven is er altijd plek voor leerlingenbegeleiders. Als leerlingbegeleider probeer je de liefde voor het vakmanschap over te brengen op de jonge leerlingen. Je hoeft geen technicus te zijn, enige affiniteit met techniek is voldoende. Je moet het vooral leuk vinden om met jongeren te werken. Het Technieklokaal maakt niet alleen de leerlingen, maar ook de leerlingenbegeleiders slimmer. Voor meer info kan men terecht Thomas Schröer. E-mail: info@technieklokaalskills.nl.

Word je van scouting ook slimmer?
Scouting is niet alleen goed om te leren hoe je vlotten bouwt en vuurtjes stookt. Mensen die als kind op scouting zaten, leren vaardigheden die ze de rest van hun leven van pas komen. Uit onderzoek is gebleken dat de scoutingleden baat hebben bij de ontwikkeling van kwaliteiten als zelfredzaamheid en teamwork en dat ze profiteren van het feit dat ze vroeger gestimuleerd werden om veel naar buiten te gaan. Ook spelen kinderen altijd samen met anderen en proberen ze problemen samen op te lossen. Naast het samen spelen en uitdagingen aangaan leer je bij scouting ook andere dingen zoals koken, knopen, tenten opbouwen, opkomsten of plannen en organiseren. Je beleeft niet alleen avonturen bij je eigen scoutinggroep maar ook in de regio, in Nederland of zelfs internationaal. Tijdens deze avonturen leer je elke keer weer en leer je mensen kennen die misschien wel vrienden voor het leven blijven. Kortom, scouting is niet alleen erg leuk maar je wordt er zeker slimmer. Voor meer info over Scouting Winterswijk ga naar https://www.scoutingwinterswijk.nl, of mail info@scoutingwinterswijk.nl.

Fietsclub
De fietsclub van het Vrijwilligerspunt is ook weer gestart. Elke donderdagmiddag vertrekt men om 14.00 uur vanaf Boogie Woogie voor een fietstocht van ongeveer 20 tot 25 km. Vooraanmelding is niet nodig. Men kan gewoon binnen komen lopen. In onderling overleg wordt er een fietsroute gereden. Samen fietsen is leuker en maakt je ook slimmer.

Handwerkclub
Elke dinsdagmiddag organiseert het Vrijwilligerspunt bij Boogie Woogie een handwerkmiddag. Onder leiding van Linda Sandman kan er door eenieder, op zijn eigen niveau handwerken. Daar waar nodig kan men de hulp van Linda inroepen. Wil je slimmer handwerken kom dan op dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur eens binnenlopen bij Boogie Woogie.

Autismeavondcafé
Na vele maanden gesloten te zijn geweest start het Autismeavondcafé 3 september. Men is welkom van 20.00 tot 22.00 uur bij Boogie Woogie. Daarna is het weer elke eerste vrijdagavond van de maand. Het Autismeavondcafé staat voor ontmoeten zonder drempel.

Voor meer informatie over het Vrijwilligerspunt, de Winterswijkse Uitdaging of Automaatje kan men van maandag tot en met donderdag tussen 9 en 12 binnen komen lopen bij Boogie Woogie. Zoek je nog leuke invulling van je vrijetijd en wil ook jij je nuttig maken voor Winterswijk, kijk dan op onze site https://wijwinterswijk.nl/vrijwilligerspunt/vacatures.

De maand augustus is het Vrijwilligerspunt alleen per mail en of telefoon te bereiken tel. nr 0543-200026, mail info@winterswijkdoet.nl