Arriva tankt HVO voor reductie van CO2-uitstoot. Foto: PR
Arriva tankt HVO voor reductie van CO2-uitstoot. Foto: PR

Arriva tankt HVO voor reductie van CO2-uitstoot

REGIO - De bussen van Arriva in de Achterhoek en Rivierenland tanken sinds dit voorjaar een alternatieve brandstof: Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Door deze brandstof te gebruiken, rijden de bussen duurzamer. De CO2-uitstoot neemt af met zo’n 90%. Het ‘groene’ karakter van de bussen is nu ook voor de reizigers én de omgeving zichtbaar.

Arriva heeft zich tot doel gesteld om CO2 neutraal te werken in 2025. Arriva bereikt dit doel door kleine en grote stappen te zetten. Een van de grote stappen is de overgang op duurzame brandstof zoals HVO in de bussen in Achterhoek en Rivierenland. HVO wordt gemaakt van afgewerkte vetten en oliën. Door deze brandstof te gebruiken, bereikt Arriva een reductie van de CO2-uitstoot met 90% ten opzichte van het gebruik van fossiele diesel. In december 2021 start Arriva, in samenwerking met de provincie Gelderland, met de toepassing van waterstof. Dan gaan tien nieuwe waterstofbussen meerijden in de dienstregeling.

Zichtbaar gemaakt
Het verminderen van de CO2-uitstoot is niet zichtbaar. De bussen rijden op dezelfde manier. Maar het verschil is er dus wel degelijk; voor het klimaat. De bewuste Arriva-bussen zijn sinds kort aan drie kanten voorzien van een speciaal HVO-logo. Zo weten de reizigers én ook de omgeving van deze stap op weg naar een duurzame toekomst. Voor reizigers is aanvullend een ludieke campagne gestart met een informatieve flyer. Als die flyer in de grond wordt gestopt, groeien er na een poosje bloemen op die plek.

Andere brandstoffen
Arriva heeft eerder al ervaring opgedaan met het gebruik van HVO. De brandstof wordt al enige tijd structureel gebruikt in de bussen van de vestiging Oosterwolde in Friesland en in de Arriva-bussen die de landside service bieden op Schiphol. Verder doet Arriva een HVO-proef met twee GTW treinen in Noord Nederland. De 18 nieuwe WINK-treinen in het noorden rijden daarnaast ook allemaal op HVO. Ter illustratie: dit jaar zet Arriva Nederland in totaal 5,7 miljoen liter HVO in. Dit levert een besparing op van ruim 18 miljoen kilogram CO2 ten opzichte van diesel.