‘Ik ga eerst maar eens onthechten’

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Na 20 jaar vindt Hans Donderwinkel het tijd worden het voorzitterschap over te dragen. Daarvoor heeft hij Henk te Kulve benaderd en bereid gevonden.

Door Han van de Laar

Erfgoed
Henk is in het dagelijkse leven docent Toerisme en Recreatie aan het ROC Twente met als standplaats de Grolsch Veste, het voetbalstadion van FC Twente. Henk is nauw betrokken bij het erfgoed in en rondom Winterswijk. Hij is ook voorzitter van de Stichting Historische Kring Kotten en secretaris van de Stichting Vlasoven Te Veene. Henk: “Een jaar geleden vroeg Hans me of ik wilde toetreden als bestuurslid bij Molen Bataaf om dan na een jaartje ‘inwerken’, de voorzittershamers over te nemen. Ik heb er maar even over hoeven nadenken. De molen is zo mooi. Iedere dag wandel ik er wel even langs. Dus het gaat me wel allemaal nauw aan het hart. Daarbij komt dat ik eind september stop met werken. Kortom: ik neem ik het graag over.” Henk ziet het ook als een taak om verbanden te leggen op het gebied van het cultureel erfgoed in Winterswijk. “Nu gebeurt er veel fragmentarisch, maar ik wil er synergie in aanbrengen en zorgen, voor zover mogelijk, voor een goede afstemming en samenwerking.

Goede organisatie
Hans: “We hebben met zijn allen een goede organisatie neergezet. Daar ben ik best trots op! Er zijn al met al zo’n 43-44 actieve medewerkers, waaronder negen gediplomeerde molenaars, twee assistent-molenaars, twee molenaars in opleiding, negen vrijwilligers die op dinsdagmorgen komen klussen en voor het tuinonderhoud zorgen en een betrokken, enthousiast bestuur. Jos Roerdink als bestuurslid coördineert en is voor al die geledingen het aanspreekpunt en de bindende factor. "We hebben een paar jaar geleden al besloten om te verjongen in het bestuur. Sinds kort is er een beleidsplan gemaakt voor de komende jaren, dus Henk komt in een gespreid bedje, maar … dat moet natuurlijk wel onderhouden worden.”

Overdracht
De laatste grote renovatie begon eind 2007 en op 17 mei 2010 werd de molen heropend. Een groot aandeel in de verbouwing had Wim Lobeek, die de tekeningen heeft uitgewerkt en de verbouwing technisch heeft begeleid. Een van de belangrijkste doelstellingen van Molen Bataaf is het in stand houden van de molen en het zorgen voor een goede overdracht naar toekomstige generaties. Daar wordt hard aan gewerkt. De molen is op zaterdag te bezoeken, tevens als de wieken draaien. Voor de werkzaamheden zijn er schema's waardoor er een evenwichtige taakverdeling is. Extra vrijwilligers zijn overigens nog wel altijd welkom. Daarvoor kan men zich melden via de site of een keer langskomen. En Hans Donderwinkel, die blijft onder andere voorzitter van de Verenging Monumentenbelangen Winterswijk, lid van de Advies Commissie Cultuurhistorie van de gemeente Winterswijk en bestuurslid bij WCL. "Er blijft dus genoeg over voor me, maar van Molen Bataaf wil ik me even onthechten. Ik heb me voorgenomen om een grote periode afstand te nemen, want ben te intensief verbonden”. Meer informatie is te vinden op Facebook of op www.molenbataaf.nl.