Erica en de honden Bijoux en Babs. Foto: Eva Schuurman
Erica en de honden Bijoux en Babs. Foto: Eva Schuurman

8 keer 8erhoeks met Erica Meiland

8 keer 8erhoeks met Erica Meiland

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Het bos hierachter. Ik kom er via ons eigen hekje, daar klim ik overheen en dan loop ik over het veld naar het bos. De honden hoeven er geen riem om. In het begin liep ik over de weg, tot Babs werd aangereden. Die stak altijd gewoon over. Ze kreeg een flinke tik van een auto, dus loop ik nu over dat veld en duik het bos in. Je kunt er verschillende routes doen en daarna weer over het hekje naar binnen. Martien doet dat niet hoor. Zo jammer eigenlijk, het is daar ’s morgens zo heerlijk.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“Ja, Jansen & Jansen natuurlijk. We ontdekten het toen wij voor het eerst het dorp gingen verkennen, toen hadden we dit dus al gekocht en waren we even in Nederland. We vonden het meteen zo’n gezellige tent met al die zitjes en die verhoging en die grote stamtafel in het midden, daar komen nu de lampen van Martien boven te hangen. Het zijn zulke lieve mensen.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“Kasteel Slangenburg was mooi, maar heel vaak denk ik “Wat wonen al die mensen daar prachtig, zo een eindje van de weg af met die heggetjes eromheen.” Dan zie ik zo’n boerderijtje met vaak weer zo’n klein puntje ernaast, net als hier. Dan denk ik: “Wat hebben die mensen dat goed voor elkaar, joh.” Ja, dat zie ik wel heel veel hier en dat vind ik heel mooi.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Inspirerend? (lacht) Nee, dat zou ik niet weten.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“We hebben zo weinig tijd gehad om alles te ontdekken.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
“Die viskoekjes van Marco Jansen! Dat is een schaal met van die puntige koekjes, met van die sesamzaadjes ofzo erbovenop. Er zit dus garnaal in en het gaat in de frituur, dat is zo lekker bij de borrel! Zij hebben dat uitgevonden en hij vertelde ons laatst dat ie dat graag op de markt wil brengen; net als een bitterbal, zo leuk.”

Mooiste Achterhoekse lied:
“Nee, ook niet. Sorry. We hebben alleen ‘buurt maken’ geleerd en dat hebben we ook gedaan met de ‘noabers’.”

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Toch het ‘buurt maken’ (imiteert Achterhoekse tongval). Nee, dat is echt iets wat we geleerd hebben hier en niet snel gaan vergeten, Het is super want je kent meteen je buren en als er wat is, kun je elkaar meteen helpen.”