Foto: Randy van Maasdijk
Foto: Randy van Maasdijk

Jeffrey Buis

Wegracer - 19 jaar - Afkomstig uit Steenwijkerwold

Sportheld Jeffrey Buis heeft zich sinds mei aangesloten bij de Zwarte Cross Talententuin. Wil je weten wie Jeffrey is en wat zijn discipline is? Lees dan vooral verder! Jeffrey Buis kende een gouden seizoen 2020. De inmiddels 19-jarige motorcoureur uit Steenwijkerwold behaalde de wereldtitel in de Supersport 300 klasse. Dit deed Buis door in het ingekorte coronaseizoen zeer constant en sterk te scoren in een deelnemersveld van 56 rijders. De coureur van het MTM Kawasaki team, afkomstig uit België, wist vier races te winnen en stond maar liefst acht keer op het podium in een totaal van veertien wedstrijden. Buis werd met zijn achttien jaar de jongste Nederlandse wereldkampioen in de wegracesport.

In het seizoen 2021 gaat de jonge coureur er alles aan doen om zijn wereldtitel te verdedigen in de Supersport 300 klasse. Buis racet opnieuw met een Kawasaki van het MTM-team. De jonge coureur is ook opgenomen in de Zwarte Cross Talententuin van de Feestfabriek. Daarnaast is Buis volop aan het trainen met een Supersport 600 motor, een klasse waarin hij zichzelf graag vanaf het seizoen 2022 ziet rijden. Jeffrey: “Natuurlijk is de MotoGP voor iedereen een droom, maar op dit moment lijkt voor mij de route via de WK Supersport 600 naar de WK Superbike het meest reële scenario. Daar focussen we ons nu op, maar je weet natuurlijk nooit hoe het loopt.” De Nederlander Michael van der Mark is daar een mooi voorbeeld van, die via de opstapklassen van het WorldSBK paddock nu successen behaald in de WK Superbike categorie.

Tijdens het eerste WK Supersport 300 raceweekend van 2021 in het Spaanse Aragon zat het Buis niet helemaal mee. In de wedstrijden bleef er een enorme kopgroep bij elkaar, waarbij de regerend wereldkampioen constant aan de voorzijde voor de podiumposities aan het strijden was. De eerste race werd door een valpartij met een rode vlag vroegtijdig beëindigd. Buis had daarom niet de kans om zijn plan voor de laatste ronden tot uitvoering te brengen en werd als zesde geklasseerd. In de tweede race ging het opnieuw erg goed, tot de laatste ronde. Buis werd geraakt op zijn rempedaal en viel ver terug in de kopgroep, waardoor hij uiteindelijk als twaalfde eindigde. Al met al niet de resultaten waar Buis op gehoopt had, maar zo begon het seizoen 2020 voor de motorcoureur ook. Alles is dus nog mogelijk in een seizoen van totaal zestien wedstrijden. Van 11 t/m 13 juni rijdt Buis de tweede ronde van het WK Supersport 300 kampioenschap op het circuit van Misano in Italië.