Spoorwegovergang wordt dit jaar afgesloten, tunnel voor fietsers en voetgangers komt later. Foto: archief Bernhard Harfsterkamp

Spoorwegovergang wordt dit jaar afgesloten, tunnel voor fietsers en voetgangers komt later. Foto: archief Bernhard Harfsterkamp

Aanleg voetgangerstunnel Greversweg en afsluiting overweg niet tegelijkertijd

Exacte kosten later in het jaar duidelijk

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Er komt een voetgangerstunnel met een trap onder het spoor bij de Greversweg. Naast de trap komt een goot, waardoor de fietser zijn rijwiel aan de hand mee kan meenemen. Een fietserstunnel met een hellingbaan is te duur. Dit betekent dat mensen met een rollator of rolstoel de tunnel niet kunnen passeren.

Langer uitstel afsluiting niet mogelijk
De spoorwegovergang zal in het najaar definitief worden afgesloten. Nu kunnen voetgangers en fietsers nog passeren. De tunnel kan niet tegelijkertijd aangelegd worden, omdat in het najaar alle voorbereidingen nog niet zijn uitgevoerd. Dit kan pas op zijn vroegst een jaar later. Wethouder Bert Frings zegt er alles aan gedaan te hebben om er voor te zorgen dat het wel tegelijkertijd kan. De Provincie wil echter geen langer uitstel van het definitief afsluiten van de onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg. Bij uitstel vervalt de financiële bijdrage van de provincie voor het beveiligen van twee onbewaakte spoorwegovergangen tussen Winterwijk en Aalten en het afsluiten van drie overgangen.

Tunnel zonder trap aanzienlijk duurder
Voor de aanleg van de tunnel is maximaal 1,2 miljoen euro beschikbaar. De gemeentelijke bijdrage bedraagt maximaal 300.000 euro. De exacte kosten van de aanleg worden later dit jaar duidelijk. B en W stemt nu in met het projectplan planuitwerking variant 1, waarin de details verder worden uitgewerkt. Variant 1 betreft de tunnel met trap. Variant 2 was een tunnel met hellingbaan, oftewel een zonder trap, maar die is veel duurder. “Dan begin je met twee miljoen”, zegt de wethouder. Uit de uitwerking kan later in het jaar blijken dat de aanleg toch duurder wordt. De gemeenteraad zal dan moeten beslissen of er akkoord kan worden gegaan met een hogere gemeentelijke bijdrage.

Betrokkenen niet akkoord
Wethouder Frings heeft omwonenden en andere betrokkenen ingelicht. Een aantal van hen kunnen niet akkoord gaan met het niet tegelijkertijd aanleggen van de tunnel met de definitieve afsluiting. Volgens Dirk Willink zal dit tot onveilige situaties leiden, wanneer wandelaars toch het spoor proberen te passeren. “Dat blijkt duidelijk uit de risicoanalyse, die vorig jaar is gemaakt”, zegt hij. Willink overweegt de gemeenteraad opnieuw te benaderen, want die kan volgens hem niet akkoord gaan met het besluit van B en W. Een rechtzaak behoort eveneens tot de mogelijkheden. Hij heeft inmiddels contact gehad met het Wandelnet, dat telkens pleitte voor het open houden voor voetgangers vanwege de wandelroutes, die via deze spoorwegovergang lopen. Het Wandelnet vindt eveneens dat een tunnel niet later aangelegd mag worden. Dirk Willink verwacht zelfs dat de tunnel er nooit komt. “De kosten zullen zeker hoger zijn en de gemeenteraad zal dan nee zeggen.” Willink vindt dit een zoveelste voorbeeld van een onbetrouwbare overheid.

PvdA en VVD niet blij met uitstel
Wethouder Frings zegt dat Prorail in december bij het inspreken al heeft laten weten dat afsluiten en aanleg van de tunnel waarschijnlijk niet tegelijkertijd mogelijk is. Ubel Zuiderveld, fractievoorzitter van de PvdA, geeft dat toe. Toch ging hij er vanuit dat het wel tegelijkertijd zou kunnen. Hij is teleurgesteld dat dit nu niet mogelijk blijkt. Tenslotte had wat betreft de PvdA de overgang helemaal niet afgesloten te hoeven worden. Toch zal het later aanleggen van de tunnel, denkt hij, worden geaccepteerd. Volgens hem is er immers een meerderheid in de gemeenteraad die ook akkoord kon gaan met afsluiten van de onbewaakte spoorwegovergang zonder een alternatief voor de fietser en wandelaar. Dat risico wil hij niet lopen. Aan het hele dossier houdt hij wel een nare smaak over. "De gemeente moet steeds vaker uitvoeren wat een hogere overheid heeft bedacht zonder dat de gemeente er iets over te zeggen heeft. Of we het er wel of niet mee eens zijn is niet meer van belang.” Gert-Jan te Gronde, fractievoorzitter van de VVD, is eveneens niet blij met het uitstel. Ook zijn fractie zal zich er niet tegen verzetten. "Het wordt tijd dat we een punt achter dit dossier zetten. Dat het nog iets langer duurt, moet dan maar.” Eén randvoorwaarde heeft hij wel: de aanleg van de voetgangerstunnel moet binnen het afgesproken budget blijven. Een overschrijding daarvan zal de VVD niet accepteren.