Diana Abbink. Foto: Han Kolkman
Diana Abbink. Foto: Han Kolkman

8 keer 8erhoeks met Diana Abbink

8 keer 8erhoeks met Diana Abbink

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Thuis, mijn eigen plekje hier in de Achterhoek. Als ik de deur uitloop voor een wandelingetje naar de Beek geniet ik van de akkers en koeien in de groene wei.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“In Winterswijk hebben we ‘Sorba projects’; zij maakten de gevel voor Ahoy, die was met het Songfestival regelmatig in beeld. Ook ‘Heesen Yachts’ wil ik noemen, zij maken interieurs voor miljoenenjachten. Er is hier helemaal geen water, maar blijkbaar wel het vakmanschap en de kennis.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“Het oude raadhuis in Winterswijk, omdat het zo helemaal puur Winterswijks is; er is geen tweede van, het is een bijzonder gebouw. Als wethouder werkte ik er vaak en ik ben er ook getrouwd.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Dat zijn er veel, maar ik denk aan Arend J. Heideman. Hij is al met pensioen, maar doet nog zoveel. Hij bedacht onder andere een poëziewedstrijd en is altijd druk met Gelselaar. Hij is op die manier zo enthousiast en actief gebleven, ook met social media, hij doet het allemaal maar!”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“Daar zijn er ook heel veel van, maar nu kies ik voor Suzan en Freek; ze waren onlangs in ‘de Vooravond’ te gast en toen dacht ik: “Oh wat lief.” Ze spraken over hoe het ook voor hen thuiskomen is in de Achterhoek, dat ze dan dialect spreken en alle vrienden hier hebben. Ze spraken zo ingetogen en lief en toen bedacht ik me dat ze superambassadeurs zijn.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
“Dan noem ik maar - en het is één van de lievelingsgerechten van onze zoon - de ‘papsaus’. Voor bij de aardappels, als je geen jus maakt. Saus met uitgebakken spekjes, een uitje, bloem, zoete melk en een beetje mosterd of kerrie kan ook. Zo meteen weer lekker met verse sla uit de tuin.”

Mooiste Achterhoekse lied:
“Wat ik heel mooi vind is ‘De Baeke’ van Hulzer Willem (Willem Wilterdink), hij was wereldberoemd met zijn revue in Winterswijk en omstreken. Omdat ik zelf ook graag langs de beek wandel snap ik zijn mooie tekst: “Jao zee’j ’t neet meer zitten, wat toch met zetten kan, nao ne wandeling langs de baeke kö’j der weer teggen an.” Er zijn zoveel mooie, herkenbare liedjes uit de streek. Die liedjes zijn bijvoorbeeld waardevol voor mensen in het verpleeghuis, voor het moment dat je terugvalt naar waar je vandaan komt. Ze zingen ze allemaal mee.”

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Een heel lief woord is “nösdölleken”, het betekent ‘jongste kind’. Als kinderen klein zijn zeg ik wel eens liefkozend wat een lekker dölleken.”