Organisatoren van de buitenspeeldag in wijktuin Hakkelerkamp. Foto PR
Organisatoren van de buitenspeeldag in wijktuin Hakkelerkamp. Foto PR

Winterswijk doet mee aan landelijke Buitenspeeldag op 9 juni

‘Dit is de middag waarop we vieren wat zo belangrijk is: namelijk buitenspelen!’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK- De voorbereidingen voor de Winterswijkse editie van de Buitenspeeldag zijn in volle gang. Deze dag is een landelijk initiatief van Jantje Beton. In Winterswijk wordt deze op 9 juni van 14.00 tot 16.30 uur gehouden en de activiteiten zijn gericht op kinderen tot ongeveer 12 jaar. De lokale organisatie is in handen van Actief Winterswijk en studenten van het Graafschap College, afdeling ‘Sport & Bewegen’, locatie Doetinchem.

Jantje Beton zet zich vanaf 1968 samen met kinderen en jongeren in voor meer en uitdagender speelruimte. Het motto is dat het goed zou zijn om minimaal een uur per dag buiten actief te zijn. Het is belangrijk daar al vroeg mee te beginnen. Actief Winterswijk doet nu alweer zo’n vijf jaar mee aan de landelijke Buitenspeeldag. Inne Boer en Myra van den Broek (tweedejaars studenten van het Graafschap College), Suzanne Spexgoor en Harrie Garritsen, beide buurtsportcoaches bij Actief Winterswijk vormen samen met nog enkele andere studenten het organisatiecomité en geven een toelichting.

Wijktuinen
Suzanne: “Spelen, leren, ontdekken en vooral plezier maken. En dat vooral buiten. Dat is waar het deze middag om gaat. Ieder jaar houden we de Buitenspeeldag en tot nu toe steeds op een andere locatie. Vorig jaar was dat in de wijk De Pas. Dit jaar is er voor gekozen om in de speeltuinen, die inmiddels wijktuinen heten, een leuke beweegmiddag te houden. Inne: “In wijktuin Hakkelerkamp en de Rozenstraat gaan we bubbelballen. Het gaat daarbij om grote, plastic ballonnen waar je bovenlichaam in zit. De benen zijn wel vrij. Zo kun je bijvoorbeeld in teams tegen elkaar voetballen. Echt hilarisch om te zien en om te doen. Ook zijn er allerlei spelactiviteiten met als thema boerderijspelen.” Myra: “Bij de wijktuinen Rozenstraat en de Vrees gaan we onder andere lasergamen en houden we verschillende estafettes onder de noemer mission impossible. Tevens is er een reuze bellenblaas.” Harrie: “We hopen dan ook veel kinderen in beweging te krijgen want buitenspelen is een belangrijk onderdeel van een gezond leven en ook nog het leukste. Iedere deelnemer ontvangt een stempelkaart. Als die vol is en je die inlevert, ontvang je een vrijkaartje van zwembad Jaspers.”

Deelname
Kinderen die mee willen doen, hoeven zich niet van tevoren op te geven, maar kunnen gewoon komen. Er wordt promotie voor deze activiteit gemaakt op alle Winterswijkse scholen en via de sociale media. Het programma staat tevens op de website. Deelname is gratis. Voor de uitvoering en het goede verloop van de activiteit worden er zowel van het Graafschap College als vanuit de wijktuinen extra vrijwilligers ingezet. Doel is zoveel mogelijk kinderen te bereiken en ze spelenderwijze in beweging te krijgen. Bijkomend doel is dat kinderen ook vaker buiten gaan spelen. Actief Winterswijk organiseert het hele jaar door nog meer beweegactiviteiten voor diverse doelgroepen, waaronder senioren, nieuwkomers en kinderen. Er wordt gebruik gemaakt van de diverse sportaccommodaties die Winterswijk rijk is. Ook komt er weer een sportieve zomertoer. Voor meer informatie over alle activiteiten zie de website.


www.actiefwinterswijk.nl