Kadernota laat goed financieel meerjarenperspectief zien

In de toekomst mogelijk wel lasten-verhogingen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De financiële positie van de gemeente Winterswijk blijft goed. “We hebben een goede financiële huishouding”, zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek. “Er is een goede buffer om tegenvallers op te vangen.” Die algemene reserve wordt wel kleiner, maar is volgens de wethouder vergeleken met andere gemeenten nog altijd groot genoeg.

Herverdeling gemeentefonds pakt gunstig uit
Vergeleken met vorig jaar is financieel meerjarenperspectief van de gemeente zelfs verbeterd. Was vorig jaar nog de verwachting dat er over vier jaar een tekort zou zijn. Dat is nu een overschot. Dit wordt veroorzaakt doordat de herverdeling van het gemeentefonds gunstig lijkt uit te pakken voor de gemeente Winterswijk. Voor dat fonds zullen andere criteria gebruikt worden. Daardoor leek het vorig jaar nog, dat dit een flink nadeel voor de gemeente zou opleveren. Inmiddels is het een voordeel. Wethouder Klein Gunnewiek waarschuwt wel dat de precieze herverdeling nog niet bekend is.

Algemene reserve inzetten voor huisvesting onderwijs
Om alle plannen volgend jaar te kunnen realiseren stellen burgemeester en wethouder voor om opnieuw een deel van de algemene reserve in te zetten. Het gaat om een bedrag van veertien miljoen euro. “Daarvan zetten we elf miljoen in voor het integraal huisvestigingsplan voor het onderwijs”, zegt de wethouder. Daarbij zal goed gekeken worden naar de gebouwen. Zijn die al duurzaam genoeg? Ook de vraag of alle scholen nog zullen blijven bestaan wordt onderzocht. Volgens de wethouder is het niet vanzelfsprekend dat alle buurtschapsscholen kunnen blijven bestaan, omdat de verwachting is dat er sprake zal zijn van dalende leerlingenaantallen in de komende jaren. De overige drie miljoen wordt gebruikt voor het crisis- en herstelplan en er zijn eenmalige uitgaven betreffende de grondexploitatie van het cultuurkwartier en de afrondende werkzaamheden voor de kleiput aan de Driemarkweg.

Voorzieningen en lokale economie prioriteit
Door de onttrekkingen aan de algemene reserve zal de schuldenlast van de gemeente in de komende jaren wel weer oplopen tot bijna honderd miljoen euro. Volgens de wethouder is dat niet problematisch, ook omdat de rente die voor leningen betaald moet worden vergeleken met tien jaar veel lager is. B en W heeft als prioriteit om de voorzieningen voor Winterswijk te behouden. Het zwembad Jaspers, theater de Storm, Boogiewoogie, de bibliotheek en de musea zijn belangrijk om Winterswijk aantrekkelijk te houden voor de bewoners. Daarnaast is de lokale economie belangrijk. Voor de ondernemers die het meest getroffen zijn door de coronacrisis, zoals de horeca en de winkels, worden de lastenverlichtingen in 2022 gehandhaafd. “We houden de voorzieningen overeind en blijven inzetten op de ambities uit het coalitieprogramma.”

Keuzemogelijkheden raad
Opnieuw is de kadernota, waarin de hoofdlijnen van de begroting 2022 worden aangegeven, kort. De opzet is opnieuw iets veranderd. “De nota roept de gemeenteraad op met elkaar in gesprek te gaan en aan te geven wat de prioriteiten zijn.” Daarom heeft B en W de gemeenteraad zo’n 30 keuzemogelijkheden gegeven. De mate van dienstverlening is bijvoorbeeld zo’n keuzepunt. Moet de gemeente nog steeds veel open zijn, nu er steeds meer digitaal afgehandeld wordt. B en W zwengelt ook weer een discussie aan over de gemeentelijke lasten. Om alles te kunnen blijven doen moet misschien de onroerend zaak belasting na jaren weer verhoogd worden. B en W wil bovendien een discussie over de tarieven van de toeristenbelasting en het weer invoeren van een hondenbelasting.