"Ik heb heel veel mooie plekken gezien in de wereld, maar het landschap in Montferland is toch wel heel bijzonder”, zegt Edwin Zweers. Foto: Gerard Mühlradt

Vanaf de klimtoren ontvouwt zich één groot panorama

MONTFERLAND - “Kom maar naar de uitkijktoren op de Hulzenberg”, zegt historicus Edwin Zweers. Dus klimmen we voor dit interview naar en op de toren in het Bergherbos bij Stokkum. De inspanning wordt boven in de toren ruimschoots beloond. “Er is in Nederland geen plek te vinden waar je zo’n uitzicht hebt”, zegt de historicus. Er ontvouwt zich één groot panorama dat zich uitstrekt naar alle windstreken. “Ongeacht het weer, bovenop de toren is steeds een overweldigende ervaring.”

De liefde voor de geschiedenis en de natuur voor de streek waar Edwin opgroeide, is er van kinds af aan geweest. “Ik herinner me dat ik als tienjarig jongetje met opa en oma op de Eltenberg stond. Dat was Duitsland en wij woonden - net over de grens - in Nederland. Dat maakte als kind al veel indruk op me. Gaandeweg ging ik me steeds meer interesseren voor het landschap. Niet alleen de diversiteit van het landschap is zo mooi, maar ook de ontstaansgeschiedenis. Hoe het vlakke kleiland botste met de heuvels en het landschap uit de IJstijd. Machtig vind ik dat.”

Regionale vraagbaak
Zweers maakte van zijn hobby zijn beroep. Hij werkt al ruim twintig jaar als docent geschiedenis aan het Rietveld Lyceum in Doetinchem. Naast zijn werk is hij actief als vrijwilliger voor tal van culturele evenementen. Hij is onder meer voorzitter van de Heemkundekring Bergh en auteur voor Old Ni-js en de Zandhaas over de streekgeschiedenis. Kortom, de man is een vraagbaak over de geschiedenis van de streek én een bron van informatie over de mogelijkheden die de regio vandaag de dag biedt op het gebied van toerisme.

Natuur en cultuur
Bos was jarenlang voornamelijk productiebos. "Pas de afgelopen zestig jaar werd het Achterhoekse landschap ontdekt als plek om te ontspannen, om te wandelen en te fietsen. Er werden paden aangelegd en momenteel zijn er tal van bewegwijzerde routes, ook voor ruiters en mountainbikers”, vertelt Edwin. En de omgeving biedt meer. "De mensen komen van heinde en ver om te genieten van het coulissenlandschap dat zo kenmerkend is voor de Achterhoek. De grote variatie aan bos in combinatie met het afwisselende heuvellandschap geeft deze streek haar unieke karakter. Een gebied dat rust en ruimte uitstraalt met lieflijke esdorpjes te midden van groen in alle denkbare schakeringen. Kasteel Huis Bergh herbergt een schat aan kunstwerken en voor wie meer wil weten over de streekgeschiedenis is Stadsmuseum Bergh een aanrader.”


www.ontdekmontferland.nl