“Kom deze zomer richting de uiterwaarden van Zutphen om te genieten van de goede dingen van het leven.” Elma Stijks en Silvester van Veldhoven van De IJsselstroom. Foto: Gerard Mühlradt
“Kom deze zomer richting de uiterwaarden van Zutphen om te genieten van de goede dingen van het leven.” Elma Stijks en Silvester van Veldhoven van De IJsselstroom. Foto: Gerard Mühlradt

Kunst en cultuur langs de uiterwaarden tijdens IJsselbiënnale

ZUTPHEN – Een prachtige Hanzestad met middeleeuws karakter, dat is Zutphen. Met musea, de Walburgiskerk, knusse winkeltjes naast moderne speciaalzaken. Een binnenstad die elke donderdag verandert in één grote warenmarkt en de Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt kraam aan kraam verbindt. Langs misschien wel de mooiste rivier van Nederland wordt ook dit jaar de IJsselbiënnale gehouden. Een internationale kunstroute van maar liefst 120 kilometer. Onder de titel ‘Tij, tijd en tijdelijkheid’ presenteren professionele kunstenaars een kunstwerk of installatie.

De IJsselbiënnale is een kunstroute met kunstwerken op bijzondere locaties in het IJssellandschap. De buitententoonstelling is deze zomer te bezoeken, vanaf 18 juni tot 19 september. Daarnaast is er een activiteitenprogramma op specifieke dagen. Als belangrijke partner van de IJsselbiënnale bieden architect Silvester van Veldhoven en zijn partner Elma Strijks, eigenaren van Wasserij De IJsselstroom, een podium aan kunstenaars. Zowel binnen als buiten hun industriële monument. De IJsselstroom is naast cultuurpodium ook een woonhuis, een architectenbureau en een ruimte te huur voor vergaderingen, trainingen en bijzondere feesten.

Binnen- en buitenpodium
“Kunst en cultuur is onze passie”, vertelt Elma. “We zijn dan ook blij dat Elise van der Linden, in 2017 kunsttalent van Nederland, foto’s en video’s bij ons gaat exposeren. De beelden symboliseren groei en verval. Met haar expositie ‘Momentum’ neemt ze de bezoeker mee naar gebouwen die overwoekerd zijn door de natuur. Werk dat naadloos aansluit bij het thema Tij, tijd en tijdelijkheid. Bovendien is het voor ons een mooie gelegenheid om onze waanzinnig mooie ruimte open te stellen voor Elise en de bezoekers van haar expositie. In onze achtertuin wordt tijdelijk een podium en een brug gebouwd ‘over de Hank’ door de Scouting. Bezoekers kunnen genieten van het buitenprogramma door zich heerlijk neer te vlijen in het gras en zich te laven aan optredens in zomerse sferen.”

Muziek bij zonsondergang
"Want we hebben mooie muziek!” vult Silvester aan. Quartet Quinetique geeft drie voorstellingen. "Het kwartet bestaat uit goed geschoolde musici die zich tijdens hun optredens laten inspireren door de omgeving en vooral door de zonsondergang.” Geleid door het tijdstip van de zonsondergang spelen ze op drie verschillende data op drie verschillende tijdstippen in juni, juli en augustus.

Chris en Timo tappen in juli uit een ander vaatje. “Zij brengen verstilde beelden ondersteund door opzwepende live percussiemuziek. De sfeer die ontstaat doet een beetje denken aan Koyaanisqatsi van Philip Glass.”

Ook speelt Duo Leeghwater meerdere keren eigentijdse voorstellingen: Halte Pompstation en Dwalers; een theatermuziekspektakel met persoonlijke verhalen.


www.deijsselstroom.info