Foto: NL-Alert
Foto: NL-Alert

NL-Alert testbericht op 7 juni

REGIO - NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over noodsituaties in de buurt. Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Zo ervaart iedereen hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet.

Het NL-Alert testbericht komt binnen op de mobiele telefoon. Daarvoor moet de mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Wie oordopjes of een koptelefoon gebruikt, moet er rekening mee houden dat het NL-Alert luid kan binnenkomen. NL-Alert waarschuwt en informeert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Denk aan een grote brand op een industrieterrein, onverwacht noodweer of een giftige stofwolk na een explosie. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat de ontvanger moet doen en waar meer informatie en updates te vinden zijn. Bijvoorbeeld (een fictieve melding): Brand met veel rook in Sassenheim omgeving Oranjebuurt. Als u last van rook heeft: ga naar binnen, sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit. Nadere informatie en updates op www.hollandsmiddenveilig.nl.
Wie een NL-Alert ontvangt, kan het bericht het beste goed lezen en direct in actie komen. Het is goed om ook de mensen in de omgeving daarbij te helpen. Wie een NL-Alert binnenkrijgt, hoort een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Men ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van de mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet de mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Voor het ontvangen van NL-Alert hoeft niemand iets in te stellen op de mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, het telefoonnummer blijft onbekend. Iedereen ontvangt het NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op de mobiel is het NL-Alert ook op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden te zien.
De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moet worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, maar bijvoorbeeld ook van hoe de wind staat. Een gevaarlijke gifwolk kan immers een woonplaats bereiken van wie mogelijk kilometers verderop woont. De gezamenlijke meldkamer van de politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op. Zij zenden dit vervolgens uit naar alle zendmasten in het betreffende gebied. Wie verbonden is met een zendmast in het betreffende gebied, ontvangt het NL-Alert.

Geen NL-Alert?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom iemand het NL-Alert niet ontvangt. Dat kan zijn omdat de mobiele telefoon uitgeschakeld stond, of op vliegtuigstand. Of omdat er tijdelijk geen bereik was. Ook kan het zijn dat de mobiele telefoon niet verbonden was met een zendmast die het NL-Alert uitzond.