Mark van Dam (links) en Ronald Huinink staan te popelen om het restaurant te openen. Foto: Verona Westera
Mark van Dam (links) en Ronald Huinink staan te popelen om het restaurant te openen. Foto: Verona Westera

Naoberschap in DNA bij restaurant Van Hier

Naoberschap in DNA bij restaurant Van Hier

Ook op camping 't Wieskamp staat de Achterhoek centraal

Door Verona Westera

HENXEL - "Het Naoberschap is verweven in het DNA van het bedrijf". Aan het woord is Mark van Dam, samen met zijn broer eigenaar van camping het Wieskamp. Als de coronaregels het toelaten hoopt Mark binnenkort ook binnen de deuren te kunnen open van het nieuwe restaurant Van Hier. De naam zegt het al, op de kaart alleen producten uit de Achterhoek, letterlijk van hier dus.

Een carpaccio uit Zelhem, een salade met geitenkaas uit het Woold, groenten uit De Heurne, Kip uit Harreveld, Winterswijkse forellen en Grolse tomaten. Het brood van de Lichtenvoordse bakker Oude Wesselink is gemaakt van graan van het Achterhoekse land. Het is slechts een greep uit de producten die chef-kok Ronald Huinink gebruikt in de keuken van Van Hier. Uiteraard is ook Ronald een echte Achterhoeker. De Lichtenvoordenaar heeft een eigen bedrijf en is als freelance chef-kok in te huren, maar bij Van Hier is hij de vaste man in de keuken. Hij vindt het prachtig om te werken met producten uit de streek. "Het beperkt je natuurlijk ook, maar dat is nou juist ook weer de uitdaging om er iets moois van te maken en creatief aan de slag te gaan", vindt Ronald, die staat te popelen om te beginnen.
Afgelopen donderdag kon het terras al wat langer open en kon voor het eerst van de dinerkaart besteld worden. "Het terras mocht natuurlijk al eerder open en we konden al wat kleinere gerechtjes serveren, maar nu hopen we echt van start te kunnen met Van Hier", lacht Mark. "Eerst nog buiten als het weer goed is, daarna ook binnen, hopen we. Dan gaan we ook open vanaf half 9, voor koffie met wat lekkers, ontbijt en lunch."
De kaart wisselt met enig regelmaat. "Uiteraard werken we met seizoensproducten. Maar het kan ook zijn dat bedrijven in bepaalde periodes niet kunnen leveren", legt Mark uit. "Een boer die zelf een koe laat slachten doet dat bijvoorbeeld niet elke week. De kaart kan dan ook dagelijkse anders zijn." Voor de kinderen is er een speciale Blagenkaart.

Het restaurant is compleet vernieuwd. Aan niets is meer te zien dat hier voorheen Schnitzel Anton gevestigd was. Het restaurant heeft een warme, gezellig uitstraling, met comfortabele stoelen en banken in warme kleuren, gedekte tafels en planten.
De Achterhoekse gerechten worden geserveerd op een mooie, grote houten plank in emaille schalen. "De planken komen van Estinea", vertelt Mark. "Ook daarmee willen we het naoberschap uitdragen. Hier werken ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee geven we iedereen het gevoel dat ze er bij horen en een bijdragen kunnen leveren. Met een beetje begeleiding kunnen deze mensen prima meedraaien in het team."

Maar het naoberschap gaat verder. Ook op de camping is het naoberschap doorgevoerd. Niet alleen hebben de verhuuraccommodaties allemaal een naam gekregen die refereert aan de streek, of een bedrijf uit de streek, ook in speelplaats is de gedachte terug te vinden. "We hebben de speeltoestellen vervangen door natuurlijke speelelementen. Daarbij hebben we duurzaamheid voorop laten staan. Er zijn insectenhotels terug te vinden. Zo kunnen kinderen de natuur ontdekken en spelen in een duurzame, natuurlijk omgeving", aldus Van Dam. "Het naoberschap gaat ook over de liefde voor de natuur en milieu." Daarom wordt de energie die verbruikt wordt op 't Wieskamp dan ook opgewekt met zonnepanelen op een eigen zonneveld.
Wie na het eten ook van de streek mee naar huis wil nemen kan een kijkje nemen bij het winkeltje bij de receptie.


www.restaurant-vanhier.nl