Plannen polikliniek in Groenlo zullen opnieuw voor onrust zorgen

Plannen polikliniek in Groenlo zullen
opnieuw voor onrust zorgen

Wethouder Elvira Schepers: “Geen meerwaarde voor de patiënten”

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Wethouder Elvira Schepers is onaangenaam verrast door het bericht dat het Slingeland Ziekenhuis een polikliniek voor vaatchirurgie wil beginnen in de Oost-Achterhoek. De wethouder had dit niet verwacht. “Er is meer behoefte aan rust na alle heen en weer gepraat en geruzie tussen beide ziekenhuizen dan opnieuw het conflict opzoeken. Dat doe je hiermee wel.”

Wens van de patiënten
Saskia Steenbergen, woordvoerder van het Slingeland Ziekenhuis, zegt dat het zoeken naar een geschikte locatie voor de poli nog in de verkennende fase bevindt. Een plek in Groenlo is één van de mogelijkheden. Een poli dichtbij is een wens van een aantal oudere patiënten, die in behandeling zijn bij de Doetinchemse specialisten. Steenbergen noemt het “een kwetsbare ouder groep, die de zorg liever dichterbij huis wil”. Er is een goede relatie met deze groep en die wil het Slingeland Ziekenhuis behouden. “Dit is positief bedoeld”, zegt Steenbergen. “Vaatchirurgie-patiënten komen vaak bij de dokter.” Ze zegt dat het om 1000 patiënten gaat, van wie een “substantieel” deel heeft aangegeven dit te willen. Een woordvoerder van het Streekziekenhuis Koning Beatrix geeft een ander getal. Het zou om een groep van 400 patiënten gaan.

'Geen reden om vaatchirurgen in Groenlo neer te zetten'
Volgen wethouder Schepers is het niet in het belang van de oudere patiënt. “De meeste patiënten uit Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk gaan naar het SKB. Het SKB heeft een goede relatie met het Medisch Spectrum West in Enschede. Hun specialisten komen in dit ziekenhuis. Er is echt geen reden om vaatchirurgen in Groenlo neer te zetten.” Bovendien heeft de samenwerking met een topklinisch ziekenhuis als het MST meerwaarde. Die meerwaarde is er niet voor de patiënten die naar de eventuele poli in Groenlo zullen gaan, waar geen behandelingen plaats vinden. Voor verdere behandeling zullen ze alsnog naar Doetinchem moeten gaan, terwijl het in het SKB kan.

Strijd om de patiënten is begonnen
Waarom het Slingeland Ziekenhuis dan toch het plan heeft? “Ik kan alleen maar verzinnen dat dit de strijd om de patiënt aan het worden is, het zoveel mogelijk binnenhalen van patiënten. Blijkbaar is het nodig dat je dit in het werkgebied van de ander doet. En dat is iets wat we niet zouden willen.” Hoewel er geen harde afspraken over zijn gemaakt, denkt de wethouder, is er volgens Schepers wel een soort van herenakkoord dat je niet in elkaars werkgebied gaat zitten. “Dat wordt nu losgelaten . Dat is jammer, heel jammer.” Schepers hoopt dat het Slingeland Ziekenhuis “dit onzalig plan laat varen en zich gaat richten op hun eigen werkgebied. Volgens mij hebben ze daar hun handen al vol aan.” De wethouder denkt dat een poli altijd het begin van meer is en dat er na de vaatchirurgie nog meer zal komen. “Je zet zo’n poli ergens neer met een doel. Doel is het meer patiënten genereren en dat doen ze hiermee.”