Horecavoorziening met terras in de oude burgemeesterswoning. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Horecavoorziening met terras in de oude burgemeesterswoning. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Terras in het Vrijheidspark stap dichterbij

Horeca-voorziening met 25 zitplaatsen buiten

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Een horecavoorziening met een terras bij de voormalige burgemeesterswoning kan er als het aan burgemeester en wethouders ligt komen. Bij het plan voor het Vrijheidspark werd gezegd dat een horecavoorziening middenin dat park een verrijking van het centrumgebied zal zijn. Het huidige initiatief voorziet daarin. B en W zijn in principe akkoord. Een definitieve beslissing komt als het plan verder is uitgewerkt.

Geen verkooploket, maar horecavoorziening
De initiatiefnemers zijn de uitbaters van Lunchrestaurant Bon Appetit aan de Misterstraat. Aanvankelijk dachten zij aan een verkooploket in het burgemeesterspand met een terras van 25 zitplaatsen. Er zouden alleen koffie, thee en andere niet alcoholische dranken verkocht worden. Dat plan is nu gewijzigd. Er is nu sprake van een horecavoorziening met een terras. De initiatiefnemers willen er toch alcoholische dranken kunnen serveren. Daarvoor moeten zij een drank- en horecavergunning hebben en moet het pand een horecalokaal hebben, waardoor zij voldoen aan de eisen van de drank- en horecawet. Daartoe moet in een deel van het oude burgemeesterspand een verbouwing plaatsvinden.

Voorziening voor'jong en oud, arm en rijk'
Het initiatief is aangemoedigd door de gemeente. In het ontwerp voor het Vrijheidspark werd gezegd dat een laagdrempelige horecavoorziening voor “jong en oud, arm en rijk” gewenst is. Het werd de centrale ontmoetingsplek en een “activator van het park” genoemd.
Ook werd er een flyer uitgegeven waarbij ondernemers werd gevraagd met een plan te komen.

Horeca
Winterswijk
heeft
'enige
moeite'
met de
ontwikkeling


De Horeca Winterswijk heeft aangegeven “enige moeite” te hebben met deze ontwikkeling. Eerder is immers afgesproken de horeca te concentreren op de Markt en in de Bossesteeg om versnippering van horeca in het centrum tegen te gaan. Het bestuur van de Horeca Winterswijk heeft er in een overleg op aangedrongen de eerstkomende tijd geen nieuwe horeca toe te staan, zodat de bestaande bedrijven na de coronacrisis kans krijgen om weer op krachten komen. B en W wijst er op dat Bon Appetit een bestaand horecabedrijf is.

Tijdelijke toiletvoorziening
De initiatiefnemers zullen nu een horeca- en een terrasvergunning moeten aanvragen. Daarnaast moet de bestemming van een deel van de burgemeesterswoning gewijzigd worden. Voor deze horecavoorziening zijn twee toiletten nodig. Omdat de aanleg daarvan nog enige tijd zal vragen, zal Bon Appetit gebruik maken van de tijdelijke toiletvoorzieningen, die nog op de parkeerplaats van het oude raadhuis staan. Het is de bedoeling dat het terras in de zomer open zal gaan.

Horecavoorziening met terras in de oude burgemeesterswoning. Foto: Bernhard Harfsterkamp