De Krupp bus is terug in de Achterhoek. Foto: Bennie Groot Bruinderink

De Krupp bus is terug in de Achterhoek. Foto: Bennie Groot Bruinderink

Krupp bus terug in
de Achterhoek

WINTERSWIJK - De bijzonder bus kwam vorige week terug in de Achterhoek.

Vervolg van de voorpagina

De bus behoort tot een serie van 85 vrijwel identieke Krupp en Kromhout bussen die tussen 1934 en 1940 zijn afgeleverd en hebben een zeer roerige tijd meegemaakt. Tijdens de oorlog is een groot deel gevorderd door het Duitse leger of bij oorlogshandelingen zwaar beschadigd. De nog aanwezige bussen zijn na de oorlog weer hersteld en hebben tot ver in de jaren '50 in de Achterhoek dienst gedaan.

De 119 werd door de GTW bewaard en in 1977 overgedragen aan de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM). GSM heeft de bus in ere hersteld en in bruikleen gegeven aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daarna kwam de bus in het bezit van de Stichting Veteraan Autobussen (SVA). SVA en Transit Oost hebben samen besloten dat de 119 naar huis moet komen. De bus is nu dus weer terug in de Achterhoek. De bus krijgt een mooi plekje tussen de andere GTW veteranen bij Transit Oost.

Het museum is momenteel in verband met de coronamaatregelen nog gesloten, maar men hoopt de deuren in juni weer te kunnen openen, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Houd de website en social media in de gaten voor openingstijden alsook voor foto’s en video’s van de bijzondere collectie van het museum.