De opnamen voor de film Grenzland zijn begonnen. Foto: Esther Ruesen

De opnamen voor de film Grenzland zijn begonnen. Foto: Esther Ruesen

Startsein voor uitgestelde viering van 75 jaar vrijheid en vrede

ACHTERHOEK - Met een korte film, getiteld Grenzland, geven Achterhoek, Liemers en Duits grensgebied het startsein voor de uitgestelde viering van 75 jaar vrijheid en vrede. Met de opnames van de film is begonnen.

Doetinchemmer Bart Kiers is verantwoordelijk voor de productie. De regie is in handen van Lise-Lott Kok en filmmaker Jonas de Witte. Ze vertaalden 75 jaar vrijheid, het samenleven en de vrije gedachte naar een film. Het verhaal van Grenszland speelt zich af tussen de grensgemeenten van Nederland en Duitsland. Speciaal voor de film is een song geschreven door Frederike Berendsen en Julian Bohn. Zij spelen ook rollen in de film.

In de film worden een Nederlands meisje en een Duitse jongen gevolgd in de leeftijd van vier en vijf jaar vanaf net na de oorlog tot in het heden waarin ze rond de 80 jaar oud zijn. We zien ze in de oorlog maar ook daarna in vrijheid, in elke tijdsperiode zien we ze ouder worden. In elke scene zijn vieringen te zien, zoals bevrijdingsfeesten, Palmpasen, Koninginnedag, Carnaval en Bierfeesten. Hiermee wordt het thema vrijheid uitgedragen. De beelden van de vieringen komen uit archieven van de deelnemende gemeenten.

Onlangs zijn er opnames gemaakt in Dinxperlo, Doetinchem en Suderwick.

De presentatie van de film is voorzien op 17 juni. Alle deelnemende gemeenten aan 75 jaar vrijheid en vrede in de Achterhoek, Liemers en de Duitse grensregio zijn daar gezamenlijk bij betrokken.

Naast deze film bestaat het regionale programma 75 jaar vrijheid en vrede onder meer uit tentoonstellingen, vrijheidsbomen en een lespakket voor scholen. Die worden eveneens voor de zomer verspreid over de deelnemende gemeenten.

Het programma 75 jaar vrijheid en vrede van Gelderland Herdenkt had vorig jaar maart van start zullen gaan, maar is destijds vanwege corona uitgesteld. Inmiddels heeft de provincie ingestemd het programma te verlengen tot 1 juli 2022. Veel initiatiefnemers, die in 2020 hun publieksactiviteit in het water zagen vallen, hebben aangegeven de draad weer te willen oppakken.