Kleine verhalen van liefde

Wat zouden we graag weer groots leven! Een huis vol visite, als we jarig zijn! Een groots feest, omdat we de liefde vieren! Bij de Zwarte Cross uit je dak gaan! Maar ook samen rouwen in een volle kerk! Bridgen met oude vrienden! Wat willen we dat weer graag, ook al zal het ook vreemd zijn en moeten we er dan ook weer aan wennen!

In de krant las ik, dat tandartsen meer werk hebben vanwege Corona. Wat blijkt: door de stress, die velen ervaren in deze Coronatijd, wordt er veel meer geknarsetand, ’s nachts maar ook overdag. Het is zo’n klein berichtje, waarin duidelijk wordt hoe veel zorgen mensen zich maken in deze tijd van beperkingen, onzekerheid en oplopende spanningen.

Naast Corona is er de oplopende spanning tussen de grootmachten: het assertieve gedrag van China en Rusland belooft niet veel goeds! Terwijl we juist samen moeten werken aan mondiale problemen als klimaatverwarming, armoede, oorlog, haat tussen godsdiensten (een lijst van somber makende zaken kan aangevuld worden met meer thema’s). Het ongeduld in de samenleving, de frustratie om het ingehouden leven worden steeds meer voelbaar. Deze grote verhalen overspoelen ons…

De vraag is voor mij: Welk verhaal geeft ons dan toch hoop en moed? Mijn antwoord is: de kleine verhaaltjes van liefde. De momenten, de ontmoetingen, waarin aandacht is voor het kleine persoonlijke verhaal van mensen… De gebaren van meeleven, als een tasje met levensmiddelen afgegeven wordt voor de Voedselbank… Een jong stel, dat een kind verwacht. Spelende kinderen tussen de puinhopen van een land in oorlog. André van Duin, die een mooi verhaaltje vertelt op de Dam op 4 mei. Tegen het grote verhaal van zorgen en tragiek vertellen we elkaar kleine verhaaltjes van hoop en liefde en verwondering en opstanding, van geloof: ‘De toekomst houdt ons gaande, voert ondanks tegenstand, ons uit het doods bestaande naar nieuw, bewoonbaar land’ (lied 605 uit ons liedboek)..

Blij worden van kleine verhaaltjes die samen een groot verhaal van liefde worden: ‘Ubi Caritas et Amor, ibi Deus est: daar waar Barmhartigheid en Liefde is, daar is God!!