Afbeelding

8 keer 8erhoeks met Lydia ter Welle

8 keer 8erhoeks met Lydia ter Welle

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Dat is ons huis met in de grote tuin een moestuin en wat fruitbomen. We genieten er en ik voel me daar heerlijk op mijn gemak. Mijn man is degene die de moestuin verbouwt en ik maak er daarna lekkere dingen van.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“De uitgeverij Achterhoek Nieuws. Het is een mooi bedrijf, dat komt door de mensen; door inspirerende collega’s zoals onze hoofdredacteur Gerwin Nijkamp. Hij is rustig en kan je laten nadenken, dat leidt tot inspiratie.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
De steengroeve in Winterswijk is geen gebouw, maar de groeve was in mijn jeugd heel belangrijk. Mijn vader werkte daar en hij zorgde er bijvoorbeeld voor dat de diepe groeven niet vol water kwamen te staan. Hij controleerde de pompen en vroeg dan vaak op zondag of ik even mee ging kijken in de groeve.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Er zijn een heleboel mensen die de Achterhoek op de kaart zetten, maar ik kies voor Diana Abbink. Ze is oud-wethouder van de gemeente Winterswijk en nu onder andere verbonden aan het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ze brengt de streekcultuur op een heel rustige manier onder de aandacht, dat vind ik inspirerend.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“Ik kom dan toch op Boh Foi Toch, Hans Keuper is een streektaalliefhebber en een geweldig mens. De band geeft in hun liedjes heel erg de veelzijdigheid weer van de Achterhoek; het landschap en de gezelligheid en hoe men op elkaar let, in elke zin.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
“Of het specifiek Achterhoeks is weet ik niet, maar het is iets uit mijn jeugd. Uit de tijd voor de koelkast, maar met de kelder. Wanneer er vervelend onweersachtig weer aankwam moesten we iets met de verse melk voordat ie zuur werd. In warme zomers liep ik heel vaak met borden warme rijstepap naar de kelder om ze op de vloer te zetten. Op rijstepap hoorde kaneel en dan suiker, wanneer je dat omdraait verslik je je verschrikkelijk in het fijne kaneelpoeder.”

Mooiste Achterhoekse lied:
"Bewust noem ik nu een Engelstalig lied, anders wordt het wel heel erg. Omdat het qua sfeer prachtig is en heel veel waarheden heeft kies ik ‘Blowing in the wind' van Bob Dylan.”

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Astedeustewastekaste, watsastedannogmeer, het betekent letterlijk 'Als je doet wat je kunt, wat wil je dan nog meer'. Ik denk dat ik zelf op die manier omga met dingen die ik moet doen. Daarnaast is het grappig om te zeggen, want als je het heel snel zegt, weet geen hond wat je bedoelt.”