Boek gepresenteerd dat helpt bij werken met basiskwaliteit

Vervolg van pagina 21

Het boek is bedoeld voor beleidsmakers (ambtenaren, politici), medewerkers van waterschappen, bosgroepenen terreinbeherende natuurorganisaties. "Voor iedereen die invloed kan hebben op het beheer van de landschappen”, zegt Robert Kwak. Hij schreef het boek samen met Jip Louwe Kooijmans. Vele anderen hebben tekstbijdragen geleverd, maar de beide schrijvers zijn eindverantwoordelijk. Kwak hoopt dat er overal gebiedsregisseurs komen die de algemene basiskwaliteit natuur volgen. In gemeenten zou dat een ecoloog kunnen zijn. Hoe je die basiskwaliteit praktisch kunt toepassen wordt nog verder bekeken door Kwak, samen met Anton Stortelder, die mede met hem gewerkt heeft aan de basiskwaliteit natuur in Gelderland. Daarvoor heb je alle 'gebiedspartijen' nodig, zoals de boeren en andere grondeigenaren, de gemeente, het waterschap en terreinbeherende natuurorganisaties. De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk willen meewerken aan een proefproject. Het wordt uitgevoerd nabij het Vragenderveen en het Klooster, waar de grenzen van drie gemeenten elkaar raken.

Kloek boek
Het symposium en de presentatie van een kloek boek waren tevens een soort van afscheidsbijeenkomst voor Robert Kwak vanwege zijn naderende pensioen. Dat betekent niet dat het vanaf dinsdag gedaan is met het werk. Als vrijwilliger zal hij bij de Vogelwerkgroep wekelijks te vinden zijn op de trektelpost op de oude vuilnisbelt. In 2021 volgt hij gedurende het hele jaar de trek. Niet alleen de najaarstrek, die al in juni begint. Ook de voorjaarstrek, waarbij de terugkeer van de trekvogels wordt gevolgd. “De laatste weken vliegt er nauwelijks wat over. Dat koufront zorgt ervoor dat ze nog niet naar Nederland zijn doorgevlogen”, zegt Robert Kwak. “Juni wordt apart. De laatste trekvogels keren terug en de eerste, zoals kievit en spreeuw, die al klaar zijn met het broeden, verzamelen zich om naar het zuiden te vliegen.”

Liever praten en tellen
Robert Kwak zegt een hekel te hebben aan schrijven en lezen. Het liefst praat hij en dat doet hij als het over de natuur gaat in Nederland vol enthousiasme. Ideeën hoe het anders kan heeft hij voldoende en daarvoor maakt hij graag anderen net zo enthousiast. Toch heeft in zijn werkzame leven bijgedragen aan vele boeken en publicaties. In 2018 publiceerde de Vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek nog zijn boek 'Een eeuw broedvogels in het Korenburgerveen', dat alom werd gewaardeerd. Met meewerken aan boeken is hij zelfs nog niet klaar, want in 2024 moet de Avifauna verschijnen over de vogels in de Oost-Achterhoek, waarin alles over de vogelstand in heden en verleden in dit gebied wordt beschreven. Daar heeft Robert Kwak vanaf dinsdag meer tijd voor. Het liefst staat hij echter ergens in het landschap om vogels te tellen. Als hij begeleid wordt door anderen praat hij dan ondertussen graag en veel over onderwerpen als de natuurkwaliteit.