Meer water in het dorp. Whemerbeek weer helemaal boven de grond halen? Foto: Bernhard Harfsterkamp
Meer water in het dorp. Whemerbeek weer helemaal boven de grond halen? Foto: Bernhard Harfsterkamp

Klimaatatlas laat zien waar het droger, warmer en natter wordt

Atlas geeft inzicht om gericht problemen aan te pakken

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – “Met de nieuwe klimaatatlas kunnen we gericht problemen aanpakken”, zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek. “We herinneren ons allemaal nog de hevige regenbuien van de vorige zomer toen Meddo en de Eelinkstraat blank stonden.” De klimaatatlas voor Winterswijk, die onlangs werd gepresenteerd, “is ook een bewustwording voor onze eigen organisatie. Als je nu een plan aanpakt kun je er rekening mee houden.” De gemeente gaat alleen over de openbare ruimte. Daar kan niet alles opgelost worden. Ook inwoners zullen hun bijdrage moeten leveren. “We willen wel voorkomen dat er schade aan woningen ontstaat. De klimaatatlas laat zien waar de problemen het grootst zijn. Daar kunnen we eerder aan de slag.”

Warmere zomers
De klimaatatlas voor de gemeente Winterswijk is te vinden op de website 'Weet van water' van het Waterschap Rijn en IJssel. De Achterhoekse gemeenten hebben samen met het Waterschap de klimaatatlassen opgesteld. Zo’n atlas is tevens een zogenaamde stresstest voor de klimaatverandering. Hoe goed zijn we daar al op voorbereid? De atlas geeft antwoorden. Algemeen wordt aangenomen dat het klimaat in de komende eeuw zal veranderen. Het wordt warmer en droger. Ook wordt verwacht dat er vaker hevige regenbuien zullen vallen. Op deze veranderingen moeten we ons voorbereiden. De stresstest geeft aan in hoeverre gemeenten hierop al voorbereid zijn. Waar wordt het droger in de gemeente. Waar zal er sprake zijn van wateroverlast? Het is allemaal te zien op de kaarten van de klimaatlas. De gemeente kan hierop met een gerichte aanpak op inspelen.

Iedereen kan zelf wat doen
Ook de inwoner kan op de kaarten van de klimaatatlas zien of hij bij zijn of bij haar woning en woonomgeving problemen met droogte en wateroverlast gaan spelen of nu al aanwezig zijn. Antoinet Loman, heemraad van het waterschap oftewel lid van het dagelijks bestuur, zegt dat de atlas vooral bedoeld is voor bewoners en bedrijven om inzicht te geven. “Het is een praatplaat, het zijn geen regels. Waar zijn de problemen en welke maatregelen kunnen we nemen. Mensen willen wat doen, alleen of met de buren, maar hoe dan? Het raakt ons allemaal en allemaal kunnen we er iets aan doen.” Op de website 'Weet van water' staan niet alleen de klimaatatlassen, maar ook tips wat iedereen tegen droogte kan doen of hoe extreme hitte in en om de woningen en dorpen draaglijk gemaakt kan worden. Loman zegt ook dat we misschien wel moeten accepteren dat er af en toe sprake zal zijn van wateroverlast.

Tegel eruit, plant erin
In Winterswijk was vorig jaar juni de actie steenbreek een succes. 'Een tegel eruit, een plant er in' was het motto. Bij het oude raadhuis konden inwoners hun tegel inruilen tegen een mooie plant. "Daar was best veel belangstelling voor”, zegt de wethouder "Je zag wel dat er veel mensen kwamen, die op dat moment met hun tuin bezig waren.” De actie steenbreek is ook niet in één jaar voltooid. Daar moet mee worden doorgegaan. "Niet iedereen wil de tuin helemaal groen hebben”, zegt Klein Gunnewiek, "Er zijn steeds meer andere materialen als halfverharding.” Daardoor kan regenwater toch bij het huis de bodem intrekken en wordt het niet meteen afgevoerd naar de riolering. "Bij hevige buien kan de riolering het niet aan. Daarom moeten we veel meer water opslaan in onze eigen tuinen.” Het afkoppelen van een regenpijp is dan nog maar een eerste stap. Intussen gaat de gemeente verder met het aanleggen van een gescheiden rioolstelsel, zodat nog zo min mogelijk regenwater naar de rioolwaterzuivering gaat. Het zal nog wel jaren duren voordat het zo ver is. "We kunnen niet nu de klimaatatlas er is en we weten waar de problemen zijn Winterswijk in één keer helemaal aan de klimaatverwachtingen aanpassen.”


Lees verder op pagina 23