Afbeelding

Legendarisch sinds 1905

Kent u het merk Q1905? Misschien dat de naam niet direct een belletje doet rinkelen. Maar als ik zeg dat Q1905 eigenlijk staat voor Quick, dan weet u vast waar ik het over heb: inderdaad, het bekende voetbalschoenenmerk uit de Achterhoek. In 1905 startte Herman Jansen in Hengelo met de productie van schoenen, schaatsen en sportkleding. De eerste order kwam uit Arnhem, waar Jansen voor een net daarvoor opgerichte voetbalclub drie paar schoenen maakte. De firma bouwde een goede naam op, veroverde de markt en leverde bijvoorbeeld het schoeisel voor bokslegende Bep van Klaveren. Op de Olympische Spelen van 1928 werd de merknaam Quick gelanceerd. Sindsdien waren de schoenen uit Hengelo in het top- en amateurvoetbal niet meer weg te denken. In 1947 droeg het hele Nederlandse elftal Quick, terwijl later grote namen als Piet Keizer, Johan Cruijff en Guus Hiddink speelden op de schoenen ‘met twee streepjes voor’.

De kracht van Quick zat ‘m in kwaliteit, vakmanschap en vernieuwing. Zo introduceerde het bedrijf in 1934 voetbalschoenen met noppen met metalen ringen. In 1965 bracht Quick Europa’s lichtste voetbalschoen – hij woog niet meer dan 290 gram – op de markt. En met kwalitatief hoogwaardige sportschoenen als Smash, Sprint en Typhoon werd het merk een begrip in de voetballerij van de jaren zeventig. Dat topvoetballers ‘Quickies’ droegen, was natuurlijk de beste reclame. Geen wonder dat Quick in die jaren de onbetwiste marktleider van ons land was en veel exporteerde. Toch kwam het familiebedrijf in de problemen: in 1982 was de productie in de Hengelose fabriek nog maar de helft van die in 1972. Hoe was dat mogelijk? Ter verklaring is wel gewezen op de opkomst van buitenlandse concurrenten die goedkoper konden produceren. Ook zou het bedrijf te weinig oog hebben gehad voor het belang van mode en marketing. Hoe het ook zij, in 1986 ging Quick failliet en ondanks een doorstart moest de fabriek in 1992 noodgedwongen sluiten.

Quick leek voorgoed verleden tijd, maar in 2001 is het merk toch een beetje tot leven gewekt. Deze keer niet in de Achterhoek, maar in de Hoeksche Waard (Zuid-Holland), waar twee jonge ondernemers uit het dorp Strijen na overname van de merkrechten van de familie Jansen Quick opnieuw lanceerden. De klant bleek het merk nog niet vergeten te zijn: retro-sportschoenen als de Typhoon sloegen meteen aan, net zoals de andere sportieve mode (schoenen, tassen en kleding) die Quick ging verkopen. De productie is uitbesteed aan het buitenland, maar het is bedrijf is nog altijd een ‘nationale kampioen'. En ook al is de naam Quick in 2011 gewijzigd in Q1905, de Achterhoekse wortels blijven herkenbaar. Want niet voor niets profileert het nieuwe Quick zich als ‘legendarisch sinds 1905'.