Ondertekening Convenant Uniformering Social Return

ACHTERHOEK - Woensdag 12 mei van wordt het Convenant Uniformering Social Return ondertekend. Dit convenant wordt door alle Achterhoekse gemeenten ondertekend. Het wordt een 'drive-tru ondertekening'. De ondertekening vindt plaats in Doetinchem.

Social Return on Investment (SROI) is een instrument voor opdrachtgevers (met name gemeenten) om sociale doelstellingen te realiseren bij aanbestedingen en het verlenen van subsidies en vergunningen. Opdrachtnemers wordt gevraagd om naast het uitvoeren van de reguliere opdracht een bijdrage te leveren aan de duurzame arbeidsparticipatie en/of het vakmanschap van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Diverse werkgeversorganisaties, waaronder VNO-NCW, Bouwend Nederland en MKB-Nederland hebben op hun beurt aangegeven dat uniformering van beleids- en uitvoeringsprocessen rond social return wenselijk is om meer impact te kunnen creƫren. Inmiddels zijn er velen partijen aangesloten, waaronder Provincie Gelderland.
De Achterhoekse gemeenten hebben tot op heden elk een eigen invulling gegeven aan SROI binnen hun inkoopbeleid, maar op 12 mei zullen ook de acht Achterhoekse gemeenten het convenant ondertekenen en zich conformeren aan de uniformering van beleid en proces rondom social return. Partijen geven door ondertekening aan dat de vereiste interne processen voor beleid en uitvoering binnen een periode van maximaal 12 maanden ingeregeld zijn.
De ondertekening wordt begeleid door Provincie Gelderland en het WerkgeversServicepunt Achterhoek. De volgende wethouders zijn aanwezig: gemeente Bronckhorst, wethouder dhr. W. Buunk, gemeente Doetinchem, wethouder dhr. E.J. Huizinga, gemeente Aalten, wethouder dhr. J. Wikkerink, gemeente Berkelland wethouder dhr. G. Teselink, gemeente Oost Gelre, wethouder dhr. J.B.M. Hoenderboom, gemeente Winterswijk, wethouder dhr. H.J. Tannemaat, gemeente Oude IJsselstreek, wethouder dhr. B. Kuster, gemeente Montferland, wethouder dhr. M.G.E. Som.