Zuur en zoet

Lief en leed, zuur en zoet liggen vaak dichtbij en naast elkaar. Is het u wel eens overkomen dat een rouwkaart en een geboortekaart op dezelfde dag werden bezorgd? Of dat u binnen korte tijd een verdrietig bericht en een blijde boodschap kreeg?

Zo liggen zuur en zoet in deze meimaand ook elk jaar in elkaars verlengde. Vandaag is er het sombere van de Dodenherdenking, van hen die hun leven voor onze vrijheid gaven, van de miljoenen die omkwamen tijdens gevechten, door verraad, door hun anders-zijn of die misschien door pure pech de oorlog niet overleefden. De vlaggen hangen halfstok en we zijn twee minuten stil.

Morgen, een dag later, vieren we de bevrijding van het juk van de onderdrukker. 76 jaar geleden kwam er een einde aan de bezetting van ons land, na vijf jaren onderdrukking. Velen waren hun leven niet zeker waren en de vrijheid van meningsuiting was compleet aan banden gelegd. De driekleur mag in top en er zijn (in gewone jaren) veel festiviteiten, festivals en rommelmarkten.

Hopelijk wordt het licht aan het einde van de coronatunnel nu steeds meer zichtbaar en kan die bevrijding / vrijheid - misschien ten dele – ook worden gevierd? Bent u intussen al (één of twee keer) gevaccineerd? Het kan ons in feite niet vlug genoeg af gaan.

Het blijft oppassen, want niemand kan garanderen dat er niet een ander virus de kop zal opsteken of een (Indiase of Braziliaanse) variant van Covid-19.

Ziekte en gezondheid, oorlog en vrede, wisselen elkaar af zolang er mensen zijn. En we weten dat we nooit alles onder controle zullen krijgen en dat onafhankelijkheid een illusie is.
Prediker, een wijs man uit de Bijbelse oudheid wist dit ook al. Hij schrijft: Er is een tijd om te ontvlammen en een tijd om te verkillen, een tijd om te omhelzen en een tijd om af te weren.
En even verder staan deze woorden: Er is een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten. Er is een tijd voor oorlog en een tijd voor vrede. Hij komt tot een wijze en doordachte conclusie aan het einde van zijn schrijven.
Daar staat: Heb ontzag voor God en leef zijn geboden na. Dat geldt voor ieder mens, want God oordeelt over elke daad, ook over de verborgen daden, zowel over de goede als de slechte. Wat een waardevolle raad voor zure én zoete tijden wordt ons hier voorgehouden!