Ilja Vaags plant met zijn gezin opnieuw zijn voet in de Achterhoek, foto is gemaakt op het land bij zijn moeder. Foto: eigen foto
Ilja Vaags plant met zijn gezin opnieuw zijn voet in de Achterhoek, foto is gemaakt op het land bij zijn moeder. Foto: eigen foto

8 keer 8erhoeks met Ilja Vaags

Favoriete plek:
"Dat is de plek waar ik geboren ben en waar mijn moeder nog woont, het is er altijd fijn om de oprit weer op te draaien. Het uitzicht er is vrij, je kijkt honderden meters weg richting Duitsland dus dat is al een unicum. Ik heb er een fijne tijd gehad."

Mooiste bedrijf/organisatie:
"Ik ben het aan mezelf verplicht om De Feestfabriek te noemen, als geheel. Er zit zoveel onder die vlag dat me aanspreekt; de Zwarte Cross vind ik te gek, maar de Stichting Pak An is ook mooi en Mañana Mañana net zo goed. Alle drie om afzonderlijke redenen, ik kies er niet eentje."

Mooiste gebouw:
"Een favoriet gebouw heb ik niet echt, maar in Oerkroeg Schiller in Aalten voel ik mij uitzonderlijk op mijn gemak. Het is het mooiste café van Nederland."

Meest inspirerende persoon:
"Het is moeilijk, maar dan kies ik toch voor Rocco Ostermann. Het is een goede liedjesschrijver, gitarist en een begenadigd schrijver van korte verhalen. Doorgaans zijn mensen – als ze geluk hebben – meestal maar goed in één ding.'

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
"Auteur Jonah Falke. Hij schreef ‘De mooiste vrouw van de wereld’, dat boek vond ik te gek. Hij komt uit Bontebrug, dat is ook heel erg klein en dus herkenbaar."

Lekkerste gerecht/drank:
"We hebben nu een boomgaard, daar verzamelen we de appels en de peren uit en die gaan naar de Achterhoekse SapPers. Wat je daarna terugkrijgt ziet er niet uit; het is een grauwe en bruine substantie, maar het smaakt geweldig."

Mooiste lied:
"Ik zou liegen als ik nu zou kiezen voor dialect-rock, maar ik kies wel voor een band waarvan twee leden uit de Achterhoek komen. Ze heten ‘Atlanta’ en maken geïmproviseerde gitaarrock zonder zang. Het nummer dat ik kies heet ‘Deventer Kunstweg’. Ik heb even navraag gedaan over de titel bij de componist, dit is wat hij erover zei: “De titel is passend omdat het prima als soundtrack zou dienen bij een rit op de langgerekte, en door de vele ongelukken beruchte, weg tussen Groenlo en Borculo."

Mooiste uitdrukking:
"Goed goan, dat klinkt beter dan ‘tot ziens’ en betekent in het ABN zoiets als ‘het ga je goed’, maar in het Achterhoeks is het veel minder zwaar."