Bovenaanzicht Minitopia 2020. Foto: Rens van Boxmeer
Bovenaanzicht Minitopia 2020. Foto: Rens van Boxmeer

Tegenlicht Meet Up over woning-tekort

BREDEVOORT - Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? Hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? En hoe is de situatie in de Achterhoek? Daar wordt over gesproken in de online Tegenlicht Meet Up op vrijdag 7 mei, via Zoom.

Wordt het bouwen, bouwen, bouwen, voor iedereen een doosje van beton, of kan de woningnood ook creatiever en duurzamer worden opgelost? In de Tegenlicht-uitzending ‘Wonen buiten de box' (aanvang 19 uur) wordt gezocht naar inspirerende oplossingen voor nu en voor het wonen van de toekomst.
Is leegstand misschien de sleutel tot de oplossing? Tegenlicht belicht diverse zelfbouwers die aan de slag gaan met open source Wiki Houses, zelfbouw op vervuilde grond en kluswoningen in leegstaande kantoorpanden. Voor veel jonge mensen is dit de enige manier om een woning te kunnen betalen. Maar de uitzending zoomt ook in op kant en klare (prefab)-woonwijken in Noord-Nederland.
In het eerste deel van de avond vragen word bekeken hoe deze woningnood is ontstaan. Samen met hoogleraar Gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw kijken we naar de macro-problematiek. Voor de problematiek in de Achterhoek specifiek en nieuwe woningbouwontwikkelingen, zoals Uut Huuskes en het Krasse Knarrenhof, komt wethouder Ted Kok van de Gemeente Aalten aan het woord. Hij is tevens lid van de Achterhoek Board en daar verantwoordelijk voor woningbouw.
In het tweede deel van de avond wordt gekeken naar oplossingen in de Achterhoek. Een ontwerper spreekt over de filosofie van de Donut Economie. Katja van der Valk van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ziet het collectieve wonen als onderdeel van de oplossing. Maar ook over de grenzen van creatieve oplossingen weet ze veel te vertellen. Tot slot wordt gekeken naar de mogelijkheden van grootschalige prefab-woningbouw.
Eerst wordt vanaf 19.00 uur de Tegenlichtuitzending ‘Wonen buiten de box' online uitgezonden. Vanaf 20.00 uur start de Meet Up. Deelname aan de Meet Up is gratis, maar een vrije gift is van harte welkom.


www.koppelkerk.nl

Wethouder Ted Kok. Foto: PR