Ook de bloemetjes worden weer buiten gezet op de Markt. Foto: Han van de Laar
Ook de bloemetjes worden weer buiten gezet op de Markt. Foto: Han van de Laar

Versoepeling
coronamaat-
regelen vanaf
28 april

‘We zijn op de goede weg’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Premier Rutte en minister Hugo de Jonge kondigden dinsdag 20 april een aantal versoepelingen aan van de corona-maatregelen, die per 28 april ingaan. Toch nog vrij onverwacht, omdat er eerder sprake was van uitstel daarvan. Aan de voorwaarde van dalende ziekenhuisopnamen en het aantal besmettingen is nog niet voldaan. De versoepelingen zijn reden voor het Achterhoek Nieuws om een rondje te maken langs enkele winkeliers, marktkooplieden en horeca-ondernemers om hun meningen te peilen.

Wouters van de Mosselaar, van de Revolutie en Blend 61 is tevens voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Winterswijk. Hij is blij met deze eerste stap. “Wel jammer dat we het diner niet mee kunnen nemen, maar hopelijk komt die verruiming ook snel.” Hij begrijpt ook wel dat het fasegewijze moet gaan. Bij de Revolutie gaat hij gebruik maken van de mogelijkheid tot het exploiteren van een vergroot terras. Bij Blend 61 wordt het terras weer zo ingericht als tijdens de vorige lockdown. “Ruimte is nu het nieuwe goud. We moeten het toch van een goede bezetting hebben. Hij hoopt dan ook dat de ‘reuring en traffic’ snel terug zijn in Winterswijk. Wouter benadrukt nog eens het belang van de goede samenwerking die er is tussen alle partijen.

Oppervlakte
Marjon Helder van Sevink Molen is eveneens blij dat het terras weer open mag. Weliswaar voor maximaal vijftig bezoekers en onder bepaalde voorwaarden, maar het begin is er. Qua oppervlakte en ruimte zou ze veel meer terrasbezoekers veilig kunnen ontvangen. “Dat is misschien een volgende stap”, geeft ze aan. Ze had ook graag gezien dat de horeca iets langer open had gekund, bijvoorbeeld tot 20.00 of 21.00 uur. “Een kanttekening: Omdat er meer maatregelen tegelijk worden versoepeld, bestaat het gevaar van oplopende besmetting. En dan? Moeten we dan alles weer dicht doen? Wellicht hadden we toch nog even iets langer moeten wachten.”

Mondjesmaat
Peter ten Hagen, voorzitter van de ABH-City vereniging vindt dit een stap in de goede richting. “Maar we zijn er nog lang niet. Ook al mag er weer meer in de horeca, bij de winkeliers en op de Markt, voorlopig blijven we de Duitse bezoekers missen. Ik snap wel dat het mondjesmaat moet. Dan kan iedereen zich ook weer gaan richten op een terugkeer naar een normaler leven en een veilige omgeving. Peter benadrukt de coöperatieve opstelling van de gemeente. “Daar hebben we veel steun aan!”

Terrassen
Joost van Rooijen van Stad Münster is ook blij met de verruiming. Zo plotseling had hij het eigenlijk niet verwacht. “We ontvangen onze gasten graag weer, om te beginnen op de terrassen. Ons voordeel is dat we drie terrassen hebben, eentje achter in de tuin, één voor het hotel en één op de Markt. Een stap om in ieder geval weer wat inkomsten te verwerven.” Joost zet ook een twaalfuurtje op het menu geheel en al met etenswaren rechtstreeks van de Markt. “Gelukkig is het aantal hotelboekingen ook weer aan het toenemen. Het is er in ieder geval de tijd van het jaar voor. Winterswijk moet weer bruisen. Overigens, besmettingen zijn nog nooit via het terras of de markt gekomen.”

Eerste stap
Henk Jan Freriks, marktmeester is positief en denkt dat alle marktkooplieden weer terug komen. Dus de food en non-foodkramen. “Het was dan ook moeilijk uit te leggen dat sommige artikelen niet mochten worden verkocht, terwijl deze gewoon wel in supermarkten te verkrijgen waren.” De markt blijft op de Markt en wordt ruimer opgezet. Woensdag alleen aan de zuidkant en op zaterdag rondom de kerk en er wordt tevens nog een deel van Torenstraat mee genomen. Eetfaciliteiten bij de kramen zijn nog niet toegestaan, maar men kan wel bijvoorbeeld een visje of patatje uit de hand nuttigen. Ook zien we erop toe dat er niet teveel mensen samenklonteren. Zo moet het gaan lukken. We zijn positief gestemd, maar het is nog geen reden tot feest. Zie het als eerste stap in de goede richting.”
Arie Janssen van Janfleur Bloemenhandel is blij dat de Markt weer volledig opengaat en hoopt dat de collega’s weer terugkomen. "Dat is toch een stuk gezelliger. We hopen natuurlijk ook op veel Winterswijkers, streekgenoten en toeristen, want de Duitsers zullen nog wel even niet komen." Zelf is hij optimistisch en denkt dat de goede tijden snel weer terugkomen. “Hoop doet leven!”

Inchecken
Veronie Snijder van Boekhandel Kramer verheugt zich dat het reserveren en inchecken om in de winkel te mogen komen dadelijk verleden tijd is. “We moeten het ook hebben van de mensen die spontaan naar binnen lopen om iets te kopen. We hebben weliswaar, meer dan eerdere jaren online kunnen verkopen, maar toch missen we een belangrijk deel van de jaaromzet. Het is opmerkelijk dat wij een tijdje geen boeken, tijdschriften en schrijfwaren mochten verkopen, terwijl die volop werden verkocht in de supermarkten. Sterker nog, sommige supermarkten hebben dat aanbod verder uitgebreid. Maar als we woensdag de 28ste april opengaan, is het eigenlijk als vanouds. Wel zullen we letten op het maximale aantal bezoekers dat tegelijkertijd in de winkel aanwezig is.

Verbouwing
Bij Radio Obbink staat de hele winkel op zijn kop. De verbouwing is bijna afgerond en begin mei kan iedereen in een volledig hernieuwde winkel terecht. Richard van de Vlekkert, bedrijfsleider: “Ondertussen gaat de verkoop gewoon door hoor, met leuke kortingen. Wat dat betreft hebben we onze tijd goed besteed. Maar gelukkig kan zo meteen iedereen weer naar binnen zonder de verplichte reservering. Dat is toch voor iedereen prettiger. Wel letten we op dat er niet meer dan twintig klanten tegelijk binnen zijn en dat er voldoende afstand wordt gehouden.”

Kortom overal heerst voorzichtig optimisme.

Nu nog even een leeg terras bij Stad Munster. Hoe lang nog? Foto: Han van de Laar