Plat leren praten met 't Praothuus PlatPraot Spel. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk Oltvoort

Plat leren praten met 't Praothuus PlatPraot Spel. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk Oltvoort

Pot met geld veur Gelderse streektaalprojecten

ACHTERHOOK - ’n Book uutbrengen of toneelstuk spöllen in ’t plat, ’n muziekveurstelling of laezing geven in de streektaal of ’n ander plan of project waorbi-j ’t gebruuk en behold van ‘t Nedersaksisch wodt e-stimuleert? Daorveur kö’j noo subsidie anvraogen bi-j ’t Arfgoodcentrum Achterhook en Liemers. ’t Geld wodt beschikbaor esteld deur de Provincie Gelderland.

Streektal en
het
streekeigene
onder de
andach hollen


’t Arfgoodcentrum Achterhook en Liemers hölt zich dit joar extra bezig met ’t onder de andach brengen en hollen van de streektaal en streekeigen karakter. Dat is meugelek deur ’n financiële bi-jdraege van de provincie Gelderland. Ni-j is dat ’t Arfgoodcentrum alle Gelderse regio’s waor Nedersaksisch wodt esprokken, geet bedenen. Naost de Achterhook is dat ok de noordoost Veluwe. Der bunt al prachtege projecten, denk maor an onderwiesproject Wiesneus, muziekfestival Plat Gespöld en ’t Achterhook College. Met de steun van de Provincie könt nog völle meer mooie plannen wodden e-realiseerd, zoas ’t stimuleren van plat praoten onder zorgmetwarkers.

Stimuleringsfonds
Der is ok ‘n subsidiepot van viefentwintigduuzend euro beschikbaor veur kleine lokale en regionale initiatieven dee bi-jdraegt an ’t gebruuk en behold van ’t Nedersaksisch in Gelderland. Da’s belangriek, want de streektaal, in al zien varianten, is neet alleneg nauw verbonden an ’n streek, maor ok an de gebruken en gewoontes van de luu die der wont. ’t Mek deel uut van de eigen identiteit. Projecten en activiteiten dee te maken hebt met de Nedersaksische streektaal zoas den in Gelderland wodt esprokken (Achterhooks en noordoost Veluws) könt wodden an-emeld bi-j t Arfgoodcentrum Achterhook en Liemers. Der is maximaal viefduuzend euro per project beschikbaor.

Nedersaksisch
In Gelderland bunt twee regio’s waor Nedersaksisch wodt esprokken: de Achterhook en noordoost Veluwe. ’t Nedersaksisch taalgebied is völle groter: ’t beslöt ok Grönningen, de Stellingwarven, Drenthe, Urk, Twente, Salland en löp aover de grenze wieter in Duutsland. Elke streek hef zien eigen taalvariant, maor der bunt ok aovereenkomsten. Denk maor an naoberschap en ’t umkieken naor mekare, de mentaliteit van anpakken en doo maor normaal, dan doo’j al gek genog. In 2018 wier ’t Nedersaksisch ’n officieel erkende taal. In het Convenant inzake de Nederlandse erkenning van de regionale Nedersaksische taal praotten de betrokken provincies met mekare af um der alles an te doon um ‘t Nedersaksisch te behollen en ’t gebruuk dervan te stimuleren.

Arfgoodcentrum Achterhook en Liemers zet zich in voor streektaal en –cultuur. Meer wetten aover streektaal in Gelderland? Kiek ‘s op www.ecal.nu. Op www.ecal.nu/stimuleringsfonds-streektaal köj meer vinden aover ‘t Stimuleringsfonds Nedersaksisch Gelderland. Hier staot ok de veurwaarden um subsidie an te vraogen.

In het Nederlands:
Een boek uitbrengen of toneelstuk spelen in streektaal, een muziekvoorstelling of lezing organiseren in het Nedersaksisch of een ander initiatief dat het gebruik en behoud van de Nedersaksische streektaal stimuleert? Daarvoor kan nu subsidie worden aangevraagd bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Het geld wordt beschikbaar gesteld door de Provincie Gelderland.

Streektaal
en het
streekeigene
onder de
aandacht
houden


Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers focust zich dit jaar extra op het onder de aandacht brengen en houden van streektaal en regionale identiteit. Dit is mogelijk door een financiële bijdrage van de Provincie Gelderland. Nieuw daarbij is dat het Erfgoedcentrum alle Gelderse regio’s waar Nedersaksisch wordt gesproken, gaat bedienen. Naast de Achterhoek is dit ook de noordoost Veluwe. Er zijn al prachtige lopende projecten, zoals onderwijsproject Wiesneus, streektaalfestival Plat Gespöld en het Achterhoek College. Met de steun vanuit de provincie kunnen nog veel meer mooie projecten worden opgestart, zoals het stimuleren van streektaal spreken onder zorgmedewerkers.

Stimuleringsfonds
Er is ook een subsidiepot van 25.000 euro beschikbaar voor kleine lokale en regionale initiatieven die bijdragen aan het gebruik en behoud van het Nedersaksisch in Gelderland. Belangrijk, want de streektaal, in al zijn varianten, is niet alleen nauw verbonden aan een streek maar ook aan de gebruiken en gewoontes van zijn bewoners. Het maakt onderdeel uit van de eigen identiteit. Projecten en activiteiten die te maken hebben met de Nedersaksische streektaal zoals die in Gelderland wordt gesproken (Achterhoeks en noordoost Veluws) kunnen worden aangemeld bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Er is maximaal 5.000 euro per project beschikbaar.

Nedersaksisch
In Gelderland zijn twee regio’s waar de Nedersaksische taal wordt gesproken: de Achterhoek en noordoost Veluwe. Het Nedersaksisch taalgebied in Nederland beslaat ook Groningen, Stellingwerf, Drenthe, Urk, Twente en Salland. Elk gebied heeft zijn eigen taalvariant, maar er zijn ook overeenkomsten zoals het naoberschap en het omkijken naar elkaar, de mentaliteit van aanpakken en doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. In 2018 werd het Nedersaksisch een officieel erkende taal. In het Convenant inzake de Nederlandse erkenning van de regionale Nedersaksische taal spraken de betrokken provincies af om er alles aan te doen om het Nedersaksisch te behouden en gebruik ervan te stimuleren.
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers zet zich in voor streektaal en –cultuur. Meer informatie hierover staat op www.ecal.nu/streektaal-streekcultuur. Op www.ecal.nu/stimuleringsfonds-streektaal is meer te vinden over het Stimuleringsfonds Nedersaksisch Gelderland en de voorwaarden voor subsidieaanvraag.