Bert Frings benoemd als nieuwe wethouder voor GroenLinks

Gemeente-raad kiest nieuwe GroenLinks wethouder unaniem

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Bert Frings is de nieuwe wethouder voor GroenLinks. Hij volgt Tineke Zomer op, die om gezondheidsredenen besloot om ontslag te nemen als wethouder. In de raadsvergadering van donderdag 22 april werd hij benoemd, nadat de gemeenteraad unaniem voor hem had gekozen. Frings zei dat hij de tijd heeft voor een wethouderschap in Winterswijk en er veel zin in heeft.

Na aanvraag tijdelijk ziekteverlof toch ontslag
Aanvankelijk was Frings voorgedragen om Tineke Zomer tijdelijk te vervangen. Zij had aangegeven gebruik te maken willen maken van de regeling om twaalf weken ziekteverlof te nemen. Zomer had aangegeven te hebben gemerkt dat ze niet meer optimaal kon functioneren. De mantelzorgtaken voor naaste familieleden had een te grote impact gehad. Na daarover nog enkele dagen te hebben nagedacht kwam zij tot de conclusie dat ze aan de twaalf weken niet voldoende had om te herstellen. Daarom diende ze op maandag 19 april alsnog haar ontslag in. Later op die dag meldde Peter Voogt, fractievoorzitter van GroenLinks, dat Frings bereid was om Zomer ook voor langere tijd te vervangen. Hij zal wethouder blijven totdat na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 een nieuw college van burgemeester en wethouders is aangetreden.

Ervaren wethouder
In de gemeenteraad noemde Peter Voogt bij de voordracht van Frings hem een ervaren wethouder. Eén jaar had hij ervaring opgedaan in de plattelandsgemeente Lingewaard en daarna negen jaar in de grote stad Nijmegen. Daar moest hij begin 2020 stoppen om gezondheidsredenen. “Inmiddels is hij geheel hersteld en heeft hij mij zelfs gemeld dat hij is afgevallen”, zei Voogt. Daardoor bleek een ervaren wethouder in de kringen van GroenLinks voorhanden. “Hij is in politiek opzicht een zwaargewicht voor ons.” Frings wordt voor drie en halve dag per week benoemd. Dat is volgens Voogt genoeg voor Frings om de taken van Tineke Zomer over te nemen. Frings wordt verantwoordelijk voor duurzaamheid, klimaat, milieu en mobiliteit. Ook openbaar groen en de wijkaanpak de Pas zijn onderdeel van deze portefeuille. In Lingewaard was hij wethouder Sociale zaken en Duurzaamheid. In Nijmegen was hij wethouder Zorg en Welzijn, Wonen en Sport. De laatste twee jaar was hij Projectwethouder Stelselherziening WMO, Jeugd en Maatschappelijke Opvang

'Soms gaan dingen snel'
De overige anderhalve dag is Frings werkzaam voor het project “Een (t)huis, een toekomst”. Dit is een project in opdracht van de ministeries VWS, BZ (Wonen) en SZW, gericht op het versneld realiseren van 10.000 extra woonplekken voor dak- en thuislozen in Nederland. Het project loopt tot 1 januari 2022. Volgens Voogt blijkt hieruit zijn sociale aard. “Soms gaan dingen snel”, zei Bert Frings. “Na overleg met de fractie bleek dat het klikte.” Hij vertelde dat hij behalve wethouder in Lingewaard en Nijmegen ook tien jaar pleegouder is geweest voor 'crisispubers'. Daarnaast is hij bestuurslid van de energiecoöperatie Samenstroom in Venlo. 'Stiekem' was hij op donderdag al bij een B en W-vergadering geweest. “Ik ga graag aan de slag en hoop mijn netwerk voor Winterswijk te kunnen gebruiken.” Frings noemde als pluspunt van hemzelf dat hij zich 'razendsnel' kan inwerken in dossiers.

Lokaal niemand beschikbaar
Winterswijk kende hij alleen van een fietsvakantie en van gesprekken met Henk Kok, die van 2006 tot 2010 wethouder is geweest namens Progressief Winterswijk, de lokale partij die veel affiniteit had met GroenLinks. Tineke Zomer was er raadslid en fractievoorzitter voor. Tom van Beek (Voor Winterswijk) zei alle vertrouwen te hebben in Frings. Toch vroeg hij zich af of het een bewuste keuze was van GroenLinks om voor een wethouder van buitenaf te kiezen. Daardoor komt de politiek toch verder van de burger af. Voogt antwoordde dat lokaal niemand beschikbaar was. Omdat er toch iemand met ervaring snel aan de slag moest, was de keuze op Frings gevallen. In de raadsvergadering werd kort afscheid genomen van Tineke Zomer. Alle fracties wensten haar een spoedig herstel toe en hadden waarderende woorden voor haar wethouderschap. Burgemeester Joris Bengevoord zei dat ze vaart had gebracht in de aanpak van duurzaamheid. "Er is een fonds voor duurzaamheid gekomen, er zijn enkele grote zonneparken gerealiseerd en het duurzaamheidscentrum is geopend.” Tijdens haar wethouderschap is het aandeel van de hernieuwbare energie gestegen tot 16,61%. Binnenkort zal dat eindelijk ook zichtbaar zijn op een duurzaamheidsbarometer.