Frits 'oet Gelster' Kolkman. Foto: PR
Frits 'oet Gelster' Kolkman. Foto: PR

Werk Frits oet Gelster gebundeld in De katte van ôonzen noaber

GELSELAAR/BORCULO - Gedichten en verhalen in de streektaal van Frits oet Gelster, het pseudoniem van de uit Gelselaar afkomstige Frits Kolkman, zijn fraai gebundeld en prachtig geïllustreerd door Lieke Peeters. Onder de titel ‘De katte van ôonzen noaber; en mear verwondering an ’t èène van Twente met ’n Achterhook’ zijn ze verschenen in boekvorm.

De inmiddels 85-jarige Frits Kolkman, die nu in Borculo woont, schreef zijn verhalen en gedichten in het authentieke dialect van de omgeving waarin hij is opgegroeid: het grensgebied van Twente en de Achterhoek. Zoals hij zelf in de inleiding schrijft: 'a’k de penne in de haane had | krop de natuur in miene genen | en mos ik schrie’m in ‘t plat | want doarin kon’k miej veenen.

Onder redactie van voormalige buurman Harry Peeters is zo nauw mogelijk aansluiting gezocht bij het dialect van Gelselaar (Gelster). Dialectschrijver G.A. van der Lugt (1879-1966; hij publiceerde als Oet Gelster) constateerde al dat het dialect hier nog een schat aan woorden kende die elders al verloren waren gegaan. Met deze zeer goed verzorgde uitgave treedt Frits Kolkman in de voetsporen van schrijvende meesters van Gelselaar, zoals verre verwant H.J. Krebbers en Van der Lugt (Oet Gelster).

Frits oet Gelster beschrijft levendig – met humor of met ernst – wat hem verwondert aan de natuur en het plattelandsleven. Hij vertelt over bijzondere voorvallen of ontmoetingen met vaak kleurrijke personen. Daarbij laat hij zijn fantasie soms de vrije loop.

Veel van zijn vertellingen heeft hij voorgedragen of zijn gepubliceerd in de Moespot, een tijdschrift van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen. Een bewerkte selectie hiervan is nu gebundeld in een kloeke, gebonden uitgave van 256 pagina’s. Voor 20 euro is het boek verkrijgbaar bij een aantal plaatselijke boekhandels (onder de geldende Covid-voorwaarden).

Frits oet Gelster, De katte van ôonzen noaber – en mear verwondering an ’t èène van Twente met ’n Achterhook, hardcover, gebonden, 256 pagina’s, 85 verhalen en gedichten, meer dan 20 illustraties. ISBN 978-90-9032500-2.

De voorzijde van het boek. Foto: PR