Mogelijk zonnepark op oude voetbalveld in Kotten

100% lokale initiatieven stimuleren

Door Bernhard Harfsterkamp

KOTTEN – De Coöperatieve Energieke Buurtschappen krijgen 10.000 euro subsidie voor het opstellen van een businessplan voor een zonneweide in Kotten, een zonnepark op het niet meer gebruikte hoofdveld van voetbalvereniging Kotten. Het plan is nodig om voorfinanciering voor het initiatief te kunnen aanvragen bij de Provincie Gelderland.

Interesse voor zonnepark bestaat al langer
Het voetbalveld is al vele jaren niet meer in gebruik, want de voetbalverenigingen Fortuna en die uit Kotten en Ratum werden tezamen de FC Trias. De interesse om hier een zonnepark te ontwikkelen bestaat al langer, maar het initiatief is pas de laatste jaren concreter geworden. Sinds ruim een jaar zijn de Coöperatie Energieke Buurtschappen bezig met een verkenning van de haalbaarheid van een zonneweide op het voormalige hoofdveld. Uit deze verkenning blijkt dat een zonnepark hier kansrijk is. Om het plan nu verder te concretiseren is een businessplan nodig.

Zonneparken het liefst 100% lokaal
De gemeente Winterswijk wil het liefst dat zonneparken 100% lokaal zijn. “Dit is goed voor de werkgelegenheid en houdt zeggenschap en eigendom dichtbij.” In het beleidskader zonneparken en zonnevelden is dit niet als harde voorwaarde opgenomen, omdat er een streven is om meer duurzame energie op te wekken. Dat lukt nog moeilijk zonder ontwikkelaars van buitenaf. Puur lokale initiatieven blijken bovendien lastiger realiseerbaar omdat voordat een concrete aanvraag kan worden ingediend er al veel kosten moeten worden gemaakt. Die voorfinanciering is voor de grote ontwikkelaars geen probleem, voor de lokale initiatieven is het een belemmering.

Nieuw fonds voor duurzame ontwikkeling
De 10.000 euro wordt gefinancierd vanuit het Innovatie- en stimuleringsfonds van de gemeente. Het project voor de zonneweide in Kotten noemt de gemeente een pilot, omdat het niet de bedoeling is om in de toekomst altijd subsidie te geven vanuit dit fonds aan 100% lokale initiatieven. Eventuele financiële ondersteuning komt in de toekomst uit een ander fonds, het nog in te richten Omgevingsfonds Duurzame Ontwikkeling. Dit fonds wordt jaarlijks gevuld door de initiatiefnemer van zonnepark Masterveldweg en Arrisveld. Met de pilot-subsidie kan er een businessplan worden opgesteld. Voor dit plan moet technisch, financieel en inhoudelijk onderzoek worden gedaan en dat hadden de Coöperatieve Energie Buurtschappen zeker niet voor kunnen financieren.