Een eenvoudig houten bankje in Meddo. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een eenvoudig houten bankje in Meddo. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Bij het Garversbultenpad

Van de Morskersdriehuisweg loopt naar de Goorweg in Meddo een fiets- en wandelpad, het Garversbultenpad. Erlangs zijn allerlei bankjes te vinden. Op enkele daarvan heb ik al gezeten, maar nog niet op het bankje na de bocht om de Garversbulten heen.

Die bulten zijn duidelijk zichtbaar, want het pad gaat daar even omhoog. Op de bulten groeit een bosje. Daardoor verdwijnt de oever van de Beurzerbeek uit zicht en wordt die niet meer zichtbaar, want bij die bulten stroomt de beek in de Boven-Slinge. Ongeveer op dat punt staat het bankje, maar de beek is vanaf het bankje niet zichtbaar, want achter me groeit een meidoornhaag. Naast me is wel een doorgang, waardoor je twee andere bankjes en een uitkijktoren kunt bereikt.

Mijn blik is nu immers de andere kant op gericht. Ik kijk in de richting van het kerkdorp Meddo. Voor me uitgestrekte weilanden met veel koeien van een vermoedelijk groter melkveebedrijf. Mooi, dat ze buiten lopen. Bij het cultuurlandschap horen koeien, wat automatisch betekent dat de melkveehouder, de boer of landbouwer, of hoe je hem of haar wilt noemen, er ook een plek heeft en zal houden. Dat wil niet zeggen dat alles moet blijven zoals het nu is, maar daarover wordt nog volop in den lande gesproken.

Veel inwoners en toeristen hebben ervaren dat er duidelijke verschillen zijn tussen het landschap van de verschillende buurtschappen van de gemeente Winterswijk. Meddo is anders dan ’t Woold en Ratum. Daar is het landschap kleinschaliger. Er is meer bos en er zijn meer kleine landschapselementen, zoals houtwallen. Voor me is het open en kan ik ver weg kijken. Veel kleine landschapselementen zijn niet te zien. .In Winterswijk kom je voor wat vaak het coulisselandschap wordt genoemd. Het is dan alsof het één groot bos is, omdat de coulissen, de houtwallen, de weilanden en akkers aan het zicht onttrekken.

In Meddo zijn veel coulissen in de jaren 60 van de vorige eeuw verdwenen. Op oude kaarten kun je zien dat hier het landschap kleinschalig is geweest, al was er minder bos dan in het oostelijk en zuidelijk deel van de gemeente. De oorzaak is niet een ruilverkaveling. Die kwam pas later. Er was wel het project Streekverbetering. Hiermee werd boeren aangemoedigd om hun bedrijven te moderniseren. In zekere zin was het een voorloper van de ruilverkaveling, al ging de aanpak nog per bedrijf. In Meddo is daar veel gebruik van gemaakt. Het is een onderwerp om vanaf een ander bankje meer over te vertellen.

Landschap met koeien in Meddo. Foto: Bernhard Harfsterkamp