Wethouder Elvira Schepers start officieel de herinrichting van het tennispark van de WTC door het verplaatsen van een grasrol. Foto: Lineke Voltman
Wethouder Elvira Schepers start officieel de herinrichting van het tennispark van de WTC door het verplaatsen van een grasrol. Foto: Lineke Voltman

Tennispark WTC wordt heringericht met
10 tennis- en 2 padelbanen

Wethouder Elvira Schepers gaf 6 april de aftrap

Door Lineke Voltman

WINTERSWIJK - “We zijn al een aantal jaren bezig om ons tennispark te vernieuwen, de banen zijn aan vervanging toe en voldeden niet meer aan de eisen die de Nederlandse Tennisbond eraan stelt,” zegt Meino Janszen, voorzitter van de Winterswijkse Tennisclub (WTC) bij de officiële start van de herinrichting op dinsdag 6 april.

Precies op het moment dat een hevige sneeuwbui losbarstte verrichte Wethouder Elvira Schepers de start van de vernieuwing van het tennispark. Zij stapte in een shovel om een rol oud gras te verplaatsen naar de afvalhoop. Schepers zei na afloop dat het besturen van een shovel moeilijker was dan ze vooraf gedacht had. Over de vernieuwing van sportparken merkte ze op: "We hebben in Winterswijk prachtige sportparken gerealiseerd de afgelopen jaren, er moeten nog enkele aangepast worden en nu is het de beurt aan de WTC. In samenspraak met de tennisclub hebben we een plan ontwikkeld voor een nieuw park. Twee weken geleden heeft het college van B&W de kredietverstrekking hiervoor goedgekeurd. Ik ben blij dat nu het startsein is gegeven, zodat in de toekomst jong en oud weer kan tennissen op een vernieuwd tennispark.”

Padelbanen
WTC voorzitter Meino Janszen is blij met de kredietverstrekking, waarbij de gemeente de nieuwe banen, het hekwerk en de verlichting betaalt. Op de vraag wat er allemaal gaat veranderen zegt Janszen: “Het wordt een heel ander park, de banen komen op andere plekken en we gaan van elf banen naar tien, maar daarbij komen twee padelbanen. Padel is een racket- en balsport en wordt gespeeld voor twee tegen twee spelers in dubbelspel. Het is een mix van tennis en squash. Bij padel is de tactiek belangrijker dan kracht. Het is een snelle sport, de baan is kleiner dan een tennisbaan (10 bij 20 meter). Het terrein wordt omgeven door glazen wanden zodat de spelers van buitenaf te volgen zijn. Uit ondervinding kan ik zeggen dat het een heel leuke sport is, met name geschikt voor ouderen omdat je minder hoeft te lopen.”

Blaashal
De blaashal, waar in de winter gespeeld kon worden, is afgelopen februari onder de sneeuwval bezweken en wordt vervangen door een nieuwe. Janszen: “We waren toch al van plan om een nieuwe aan te schaffen en dat gaan we nu versneld doen. De nieuwe blaashal komt naast de kantine te staan maar daarvoor moet wel het gebouw aangepast en verstevigd worden omdat er ook een klein terras komt voor de blaashal zodat men van daaruit een overzicht heeft over de hal.

75-jarig bestaan
De WTC is in 1946 opgericht en viert dus dit jaar haar 75-jarig bestaan. Janszen: “In de eerste week van september houden we altijd het Open WTC, dan gaan we tegelijkertijd het jubileum vieren en de officiële opening van het nieuwe tennispark.

Leden aanwas
Volgens Janszen, die sinds 2015 voorzitter is van de WTC, waren er bij zijn aantreden zo’n 600 leden en nu zijn er dat 800. Als reden hiervoor noemt Janszen dat een aantal leden, dat vroeger bij de Tuunte tenniste overgestapt zijn naar de WTC. “Maar ook door corona hebben we nieuwe leden zien komen omdat tennis een van de weinige sporten was die door konden gaan tijdens de pandemie. Daarnaast zien we in de leeftijdsgroep van 30 tot 50 jaar ook nieuwe mensen, omdat ze te oud werden voor de sport die ze beoefenden en nu gaan tennissen, een sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen.” Ondanks dat het ledenaantal gegroeid is de laatste jaren, denkt de voorzitter dat met tien tennis- en twee padelbanen het aanbod voldoende is voor alle leden, mede omdat hij van mening is dat veel ouderen gebruik zullen gaan maken van de padelbanen.

Samenwerkingsovereenkomst
Met de komst van het nieuwe tennispark is de WTC een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Stichting Welzijn Winterswijk, die haar onderkomen heeft op het naast gelegen voormalige terrein van voetbalvereniging De Winterswijkse Boys. “Zij kunnen op vooraf afgesproken tijden gebruik maken van de padelbanen en wij van de speeltoestellen die op hun terrein gerealiseerd worden.”

Meino Janszen, poserend tijdens de sneeuwbui: 'Ook de kantine wordt bij de vernieuwing van het tennispark betrokken.' Foto Lineke Voltman