Kerk in het nieuws

Kerk in het nieuws

In de week dat ik dit schrijf, waren de kerken volop in het nieuws, tenminste enkele kerken. Dat is precies het punt waar het om gaat, enkele kerken bepalen het beeld dat van dé Kerk is ontstaan.

Terecht besteedden de media veel aandacht aan de gang van zaken rond een kerk in Urk en een kerk in Krimpen aan den IJssel. In de eerstgenoemde plaats kreeg een verslaggever van PowNed schoppen van een kerkganger en reed een auto tegen hem aan. In Krimpen aan den IJssel werd een verslaggever van RTV Rijnmond geschopt en geslagen.

Laat ik heel duidelijk zijn. Ik vind het ontoelaatbaar wat er in beide plaatsen is gebeurd. Als geregelde kerkganger en als dominee die verbonden is aan een kerk (de Protestantse Gemeente van Winterswijk) maakt het me bovendien ontzettend kwaad. Hoe kun je nu naar de kerk gaan en tegelijkertijd agressief uithalen naar journalisten die ook gewoon hun werk doen?

Er ontstaat nu al snel een verkeerd beeld van dé Kerk: ‘Die kerkgangers die doen maar. Ze gaan vroom naar de kerk, maar slaan er ondertussen op los. Of er nu wel of niet corona is, ze komen met honderden mensen bij elkaar en lijken zich nergens iets van aan te trekken.’

Toch wil ik een poging wagen om dit beeld te nuanceren. Dé Kerk bestaat niet, er zijn een heleboel verschillende kerken. Verreweg de meeste van die kerken houden zich aan de coronaregels die ook voor anderen gelden. In de kerk waar ik aan verbonden ben, komen we alleen bij elkaar met hen die een taak hebben: de koster, de organist en de dominee, één ambtsdrager van dienst, iemand die de lezingen verzorgt en enkele technici die de dienst opnemen. Hoe graag we dat ook zouden willen, al lange tijd zijn er geen andere kerkgangers dan dit kleine clubje mensen dat nodig is voor de online kerkdiensten. Al heel lang wordt er niet gezongen tijdens de diensten, hoe spijtig we dat ook vinden.

Als een plaatselijke kerk vanuit zogenaamde geestelijke nood vindt dat er een kerkdienst met kerkgangers gehouden moet worden, laten de kerkgangers dan op z’n minst anderen niet verhinderen hun werk te doen. Sta journalisten te woord en wees vriendelijk. ‘Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend’, staat er in de Bijbel (Filippenzen 4,5-6).

De HEER zorgt, zeggen ze in Krimpen aan den IJssel en in Urk en dat geloven wij ook wel, maar we hebben ook zelf een verantwoordelijkheid. Laten we die verantwoordelijkheid op ons nemen voor de gezondheid van anderen en van onszelf.