OWIN stuurde deze brief aan de leden.

Beste Leden,

De laatste tijd is er veel aandacht voor nieuw te ontwikkelen industrieterrein in Winterswijk.

Het bestuur van de OWIN vindt het belangrijk om haar standpunt betreffende dit onderwerp (nogmaals) te delen met de leden.

Uitganspunt
Het bestuur van de Owin is van mening dat er altijd op korte termijn voldoende industriegrond beschikbaar moet zijn voor de lokale bedrijven die willen uitbreiden of willen verplaatsen. Dit om te voorkomen dat de bedrijven genoodzaakt worden om te verhuizen naar andere gemeenten.
Hierdoor wordt de werkgelegenheid behouden in Winterswijk en kan het inwonersaantal op peil blijven in Winterswijk. Goed voor de bedrijven omdat ze medewerkers nodig hebben, goed voor de centrumfunctie van Winterswijk en goed om het voorzieningenniveau in stand te houden.

Aanleiding
Het bestuur van de Owin heeft op basis van bovenstaande overwegingen, mede door vraag vanuit onze leden, al in 2017 een brandbrief geschreven aan de gemeente omdat er op dat moment al een tekort aan industrieterrein werd voorzien.
Dit is ook de aanleiding geweest voor de gemeente om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de inventarisatie van beschikbaar industrieterrein en de verwachte vraag in de toekomst.

Toekomst betekent inschatten
De verwachte vraag naar industrieterrein dient onderbouwd te worden bepaald en dit dient dus zorgvuldig te worden gedaan. Immers, niemand zit te wachten op veel braakliggend industrieterrein.
Er zijn twee onderzoeken naar de toekomstige vraag naar industrieterrein uitgevoerd.

Regionaal
De provincie was een aantal jaren geleden van mening dat er voldoende industrieterrein beschikbaar was in de gehele Achterhoek en dat er geen uitbreiding meer nodig en toegestaan was. Echter de provincie is er overtuigd van geraakt dat lokale bedrijven lokaal voldoende uitbreidingsmogelijkheden dienen te hebben en niet gedwongen dienen te worden om te verhuizen. De zeven achterhoekse gemeenten dienden gezamenlijk een goed plan in om de vraag naar industrieterrein te onderbouwen en zodoende toestemming te krijgen om nieuw industrieterrein te mogen ontwikkelen.

Ecorys is het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd. Zij hebben een top down benadering toegepast. Zij hebben gekeken naar welke type bedrijven er in een gemeente aanwezig zijn, hoe die branches zich ontwikkelen en extrapoleren dat naar een te verwachte groei of krimp. Daarbij wordt een laag en hoog conjunctuur scenario aangehouden. Voor Winterswijk kwam daar een behoefte voor de komende 10 jaar uit van 18-26 hectare. Winterswijk had het grootste relatieve verschil tussen aanbod en vraag.

Lokaal
De gemeente Winterswijk heeft het nog zorgvuldiger aangepakt door naast het onderzoek van Encorys het bureau Movares een bottom-up onderzoek te laten doen. Daarbij wordt gekeken met luchtfoto’s op verschillende tijdstippen hoe bedrijven zich ontwikkelen. Wordt er bijgebouwd op eigen terrein, is er meer buitenopslag, lopen parkeerplaatsen voller. Daarnaast zijn er enquêtes en interviews gehouden. Voorts is er overleg met makelaars geweest om te kijken hoeveel van de te koop en te huur staande panden echt leeg staan of toch worden gebruikt. Uit het door Movares gehouden onderzoek volgt dat er een behoefte aan industrieterrein is voor de komende 10 jaar van 18 hectare.

Historie
Als je naar het verleden kijkt dan is sinds 1986, 50 hectare industrieterrein ontwikkeld.

Huidige situatie
De leegstand op de bedrijventerreinen in Winterswijk ligt erg laag. Landelijk wordt 5% leegstand gezien als een gezonde situatie om voldoende doorstroming te hebben. Ook wel frictieniveau genoemd. Winterswijk had in februari van dit jaar een frictieniveau van 1,8%. Duidelijk onder de helft van een gezonde situatie. Het beschikbare aanbod is versnipperd, overwegend kleinschalig, voornamelijk huur en nauwelijks koop. Dit is prima voor een deel van de vraag maar geen reëel alternatief voor bedrijven die een serieuze groeisprong maken.

Plan van de gemeente
De gemeente wil naar een robuuste oplossing voor nu en de komende 20-30 jaar door voldoende bedrijventerrein aan te wijzen om gefaseerd te ontwikkelen in de komende jaren.
Op deze wijze is men goed voorbereid op de toekomst en is aanpassing aan ontwikkelingen mogelijk:
-         Er wordt voor gezorgd dat er altijd industriegrond beschikbaar is.
-         Indien er sprake is van meer leegstand op het bestaande industrieterrein (boven frictieniveau) dan wordt er (tijdelijk) geen nieuw industrieterrein ontwikkeld.
-         Afhankelijk van de concrete behoefte op korte termijn ontwikkel je een volgende fase. Daarbij is er dan geen langdurig proces nodig t.o.v. een geheel nieuw aan te wijzen industrie terrein.

We vinden dit getuigen van goede visie, deze aanpak is goed voor bedrijven die zich willen ontwikkelen maar nog belangrijker, het is goed voor heel Winterswijk!

Locatiekeuze
Wat betreft de locatie keuze vindt het bestuur van de Owin dat het nieuwe industrieterrein goed bereikbaar en betaalbaar moet zijn. Er zijn ook andere punten belangrijk o.a. omwonenden, natuur, draagvlak. Daarover kan de politiek beter een besluit nemen. Om die reden spreekt OWIN zich daar niet over uit.
Met deze brief willen we duidelijkheid geven over de wijze waarop de vraag naar nieuw industrieterrein is gebaseerd en dat wij als bestuur van de OWIN het volledig eens zijn met de visie van het college van Burgermeester en Wethouders.

Hoogachtend,

het bestuur van de Owin