In een Jaguar een ererondje langs de kinderen. Foto: Han van de Laar
In een Jaguar een ererondje langs de kinderen. Foto: Han van de Laar

Jolanda te Winkel viert 40-jarig
onderwijs-
jubileum

‘Als kind wilde ik al juf worden’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Van jongs af aan heb ik juf willen worden. Als kind speelde ik al schooltje. Als ik buiten kwam, vlogen de jongens weg, want die wilden niet zo lang stil zitten.” De in Bredevoort woonachtige Jolanda te Winkel werd afgelopen woensdag, samen met haar man Ap, ook werkzaam in het onderwijs, in stijl in een Jaguar naar de Julianaschool gebracht, vanwege haar 40-jarig onderwijsjubileum. De kinderen stonden al in een erehaag te wachten op de auto met de passagiers. Die reed een extra rondje langs de leerlingen en daarna kon het feest beginnen.

De collega’s van de Julianaschool hadden een stoel klaar gezet en de entree versierd. Alle 140 kinderen, verdeeld over zes groepen konden zo met een bloemetje, tekening of knutselwerkje Jolanda persoonlijk feliciteren. Al die aandacht deed haar zichtbaar goed. De klaargezette lege emmers waren al snel gevuld met bloemen en andere leuke attenties. Een dag eerder had Jolanda het jubileum gevierd met haar collega’s en nu, waren de kinderen aan de beurt.

Loopbaan
In het jaar 1980 behaalde Jolanda haar diploma aan de Pedagogische Academie in Doetinchem. “Mijn eerste stageschool destijds was overigens ook de Julianaschool. Het was dan ook erg leuk dat ik er zo’n vijf jaar geleden, in 2015, weer terugkwam. Toen als directeur. Na haar afstuderen vond Jolanda al snel een baan in Borculo. “Op verschillende scholen in de regio, zoals in Enschede, Westervoort en De Heurne heb ik diverse functies gehad. Ik heb onder meer gewerkt als leerkracht, remedial teacher, intern begeleider, adjunct-directeur en inmiddels dus als directeur.” Al die jaren heeft Jolanda bewust op christelijke basisscholen gewerkt. Ze verwacht wel dat de Julianaschool haar laatste school zal zijn, vooral omdat het hier zo goed bevalt.

'Mijn eerste
stageschool
destijds was
ook de
Julianaschool'


Veilig
“Mijn streven is het om de kinderen te laten genieten op school. Ze moeten zich veilig voelen bij ons, maar tegelijk ook mee krijgen dat de wereld groter is dan alleen deze vertrouwde omgeving. We besteden daar veel aandacht aan. Helaas is dat nu met beperkingen door het coronavirus wat lastiger.” Het officiële jubileum is overigens op 6 april, dit omdat Jolanda en Ap in 2011 nog enige tijd vrijwilligerswerk hebben verricht in Ghana. Ze heeft daar destijds onbetaald verlof voor opgenomen. Tevens zijn ze de trotse pleegouders van vijf kinderen, die -in verschillende periodes- langere tijd bij de familie Te Winkel in Bredevoort hebben gewoond.

Filmpje
Omdat er dit voorjaar geen open dag was voor ouders en kinderen is er een filmpje gemaakt over de school. Dit filmpje en extra informatie is te zien op de website www.juliana-winterswijk.nl of op Facebook. De Julianaschool ligt aan de Corleseweg 4. Jolanda: “Het is de mooiste buurtschapsschool in het dorp. Iedereen die geïnteresseerd is, kan een afspraak maken voor een gesprek en rondleiding.”

Jolanda geniet nog even na van alle aandacht. Foto: Han van de Laar