Een bankje bij het Korenburgerveen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een bankje bij het Korenburgerveen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Bij het Korenburgerveen

Het Natura-2000 gebied het Korenburgerveen omvat het veen en de bufferzone er om heen. Die zone bestaat uit voormalige landbouwgronden, waarop nieuwe natuur is en wordt ontwikkeld. Aan de Corlese kant van het veen is daarom op dit moment veel bedrijvigheid te zien. Er wordt overal gegraven en zand weg gebracht.

Die werkzaamheden vinden ten zuiden van het veen plaats. Bij het bankje dat ik langs de bufferzone heb uitgekozen is er alleen in de verte een kraan te zien. Recht voor me zie ik ver weg een van de grote borden staan, waarop gesproken wordt over het natuurherstel en de “bestrijding verdroging van het hoogveen”. Daarop wordt vooral iedereen genoemd, die bij de uitvoering is betrokken. Er staat een foto met kraanvogels op, die mede dankzij de eerdere herstelmaatregelen al enige jaren broeden in het Korenburgerveen. Terwijl ik op het bankje zit hoor ik er zelfs een vanuit het veen roepen.

De herstelprojecten in de bufferzone zijn al jaren bezig. Ruim 20 jaar geleden werd de bufferzone bij het Vragenderveen ingericht. De oostkant bij het Meddoseveen was een jaar of tien geleden aan de beurt en daarna werd aan de noordkant de bufferzone aangepakt. In het veen zelf is eveneens de laatste 25 jaar veel gedaan om het natuurgebied natter te maken, al konden al deze maatregelen niet voorkomen dat het in het veen de laatste drie jaar te droog was. Een hoogveen blijft afhankelijk van neerslag.

Wat je moet voorkomen is dat teveel water het veen uit stroomt. Het Korenburgerveen is ontstaan in een laagte waarin regenwater bleef staan. In dat water vond veenvorming plaats. Als die laagte helemaal vol staat met water loopt die over en wordt water via de Schaarsbeek afgevoerd. Honderd jaar geleden werd bij pogingen het veen te ontginnen de beek in verbinding gebracht met ontwaterende sloten en werd de beek door de zuidzijde van het veen gelegd en maakte het daardoor droger.

Met de werkzaamheden van de laatste jaren is de beekloop in het veen gedempt. Ten zuiden daarvan is in de bufferzone een nieuwe beek aangelegd, waarin water kan worden weggevoerd. Momenteel wordt op vele plekken de voedselrijke bovenste bodemlaag van voormalige landbouwgronden verwijderd. Daarvoor lagen hier heidevelden en natte weilanden. Door de voedselarme bodemlaag bloot te leggen kan hier zich weer soortenrijk nat grasland en heide ontwikkelen. Zo worden veenkern en bufferzone één groot natuurgebied.

In de verte een kraan. Foto: Bernhard Harfsterkamp