De kinderen vermaken zich in de zandbak. Foto: Verona Westera
De kinderen vermaken zich in de zandbak. Foto: Verona Westera

Weer of geen weer, zandtaartjes bakken gaat door

Overdekte zandbak in gebruik genomen bij de Springplank

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - De spanning was bij de kinderen van het gezicht af te lezen. Dinsdagochtend werd de nieuwe binnen zandbank bij SWW Kindercentrum De Springplank geopend. De kindertjes stonden met hun neusjes tegen het raam van de deur geplakt om zo snel mogelijk de nieuwe zandbak in de grote centrale hal in gebruik te kunnen nemen. Maar voordat ze onder de kleine ballonnenboog door mochten om zandtaartjes te bakken kregen ze eerst nog een feestkoekje. Want een klein feestje is het wel zo'n mooie nieuwe speelplek.

De zandbak werd afgelopen weekend geplaatst en door de medewerkers van De Springplank met zand gevuld. "Twee kuub zit er nu al in, maar er kan nog een kuub bij", laat pedagogisch medewerkster Simone weten. Niet alleen de kinderen zijn blij met de grote zandbak, ook de medewerkers. "Dit is uniek. Nergens anders is er zo'n grote binnenzandbak bij een kinderopvang", legt Simone uit. "Het is goed voor de ontwikkeling van de kinderen dat we ze nu altijd, dus ook bij slecht weer, spelen met zand aan kunnen bieden. Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek en de zintuigen. We zijn er heel blij mee", lacht Simone die tussen de kinderen op de grond zit.

Terwijl de eerste scheppen zand over de rand van de zandbak vliegen, kijken de andere pedagogisch medewerkers tevreden toe. "Het is nu heel rustig en stil. Normaal gesproken is er veel meer lawaai. Dit brengt een stukje rust." Ook directeur-bestuurder van SWW Joyce Boom is blij met de nieuwe zandbak. "Het maakt onderdeel uit van de opknapbeurt van het pand en de buitenspeelplaats", legt ze uit. "Er zijn in het pand diverse hoekjes gecreƫerd. We hebben goed gekeken en geluisterd naar wat kinderen willen en wat ze nodig hebben, zodat ze uitgedaagd worden net een stapje verder te maken in de ontwikkeling." Joyce laat trots de verschillende speelhoekjes en zitplekjes zien. Er is bijvoorbeeld een leesplekje met kussens en boeken waar kinderen tot rust kunnen komen. Een plek waar kinderen zelf hun knutselspullen mogen pakken en een leuk boerderijhoekje. "We proberen overal een avontuurlijk plekje van te maken voor de kinderen, waarin ook groen functioneel ingezet wordt", wijst ze op een open afscheiding met daarboven op plantenbakken. Op de bovenverdieping is een atelier waar kinderen, met name van de buitenschoolse opvang, aan de slag kunnen als ze daar zin in hebben. Ook is er een ruimte voor kinderen die extra zorg of aandacht nodig hebben. "Deze kinderen kunnen hier bijvoorbeeld een zorgmedewerker ontvangen. Zij kunnen dan gewoon hier naar de opvang en de zorg komt naar het kind toe. Zo willen we een opvang zijn die oog heeft voor ieder kind", aldus Joyce.

Ondertussen wordt er flink geschept en zijn de eerst zandtaartjes gebakken. De kinderen genieten. De laatste medewerker die 's avonds het pand verlaat, moet met de bezem rond.

De kinderen gingen meteen aan de slag in de nieuwe zandbak. Foto: Verona Westera
De kinderen vermaken zich in de zandbak. Foto: Verona Westera
Vol spanning wachten de kinderen tot ze de nieuwe zandbak in mogen duiken. Foto: Verona Westera