De voorbereidingen voor de bouw zijn al begonnen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De voorbereidingen voor de bouw zijn al begonnen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Ondernemers
Meddosestraat niet gelukkig met bouwplan voor kop straat

Wethouder blij dat rotte plek eindelijk wordt aangepakt

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op 11 februari verleenden burgemeester en wethouder een omgevingsvergunning voor het bouwen van veertien appartementen op de kop van de Meddosestraat en langs de Singelweg. De vervallen winkelpanden worden vervangen door een modern gebouw met woningen. “Het is een van de rotte plekken in Winterswijk, waar we heel graag van af willen”, zegt wethouder Henk Jan Tannemaat. Hij is blij met het bouwplan. Die blijdschap is er niet bij de ondernemers in de Meddosestraat. Zij vinden het plan niet passen in hun karakteristieke straat.

Hoogte past niet bij karakter Meddosestraat
Tot 26 maart kunnen er zienswijzen over het bouwplan ingediend worden. Robbert Westera van Pianohandel Westera heeft dat inmiddels gedaan. Zijn winkel zit schuin tegenover de bouwlocatie. Voor hem is vooral de hoogte het probleem. Die zorgt er voor dat het uitzicht vanuit het winkelpand en de appartementen, die zich er boven bevinden weg wordt genomen. Westera was ook al niet blij met de hoogte in het vorige plan voor de kop van de Meddosestraat. “Dat heb ik met Henk Abbink besproken, maar blijkbaar mag zeven meter goothoogte en tien meter nokhoogte. Maar bij dit plan is de goothoogte tien meter en de nokhoogte dertien meter. Het hoogste punt is zelfs dertien en halve meter. Dat past totaal niet bij het karakter van de Meddosestraat.”

'Open voor een gesprek'
Robbert Westera heeft vorig jaar fors geïnvesteerd in zijn winkelpand. “De voorgevel heeft het karakteristieke dat bij deze straat past.” Daar heeft hij subsidie van de gemeente voor gekregen en ook won de pianohandel er de puiprijs mee, de prijs voor de mooiste gevel van een verbouwd winkelpand. Westera vraagt zich achteraf af of hij deze investering had gedaan als hij had geweten wat er binnenkort tegenover hem verschijnt. Met het vorige plan van Abbink kon hij uiteindelijk nog wel leven, ondanks de hoogte van een deel ervan. “Het was mooi en passend en minder aanstootgevend.” Over het bouwplan heeft de WAM en Van Duren Bouwgroep, dat de woningen wil bouwen, geen contact opgenomen met de omwonenden. “Ik sta wel open voor een gesprek en wil meedenken als ze daar behoefte aan hebben.” Ook gaat hij graag in overleg met de gemeente over zijn zienswijze.

Geen aantrekkelijke entree van de winkelstraat
Ook de andere ondernemers in de Meddosestraat zullen gezamenlijk een zienswijze indienen. Erna Vaags van 'Eva Ondermode' is de woordvoerder namens de straat. Zij heeft dezelfde bezwaren als Westera en vindt dat het bouwplan niet past op de kop van een van de mooiste en karakteristiekste aanloopstraten van het winkelcentrum. “Dit is geen aantrekkelijke entree. Het is niet representatief voor onze straat.” Daarnaast vindt ze het jammer dat er op de begane grond geen winkels komen. “Een goede entree met winkels is heel belangrijk. Die trekken juist mensen naar het centrum.” Daarbij kiezen ze dan eerder een route door de Meddosestraat. Vaags denkt dat daardoor de winkeliers in de Meddosestraat beter hun boterham kunnen verdienen. Westera is er van overtuigd dat winkels op de begane grond zelfs een hoger rendement hebben dan woningen. “Op zo’n unieke locatie willen graag winkels zitten.”

Bebouwing en straat passen niet bij elkaar
Erna Vaags is lid van de werkgroep aanloopstraten, een van de werkgroepen die betrokken is bij het opstellen van de nieuwe centrumvisie. Onlangs presenteerde de werkgroep de ideeën hoe de aanloopstraten aantrekkelijker kunnen worden gemaakt. “Wij hebben daarbij gehamerd op een aantrekkelijke entree en zo min mogelijk woningen op de begane grond in de winkelstraten. Zeker niet meer dan nu. Hoe beter de straten eruit zien, des te langer de bezoekers in Winterswijk blijven.” Vaags had de indruk dat de gedachten van de werkgroep op een breed draagvlak kunnen rekenen bij de centrumondernemers. Ook in andere werkgroepen werd het belang van de aantrekkelijkheid van de straten benadrukt. “De bezoekers moeten zich prettig voelen in een straat. Daar horen veel verschillende dingen bij, zoals dat de bebouwing en de straat een beetje bij elkaar passen. Het nieuwe plan is erg modern en strak ten opzichte van de bestaande bebouwing. Nee, dat past niet goed bij elkaar.”

Wethouder verbaasd over kritiek
Wethouder Tannemaat is verbaasd over de kritiek. "WAM en Van Duren gaat daar eindelijk wat doen.” Er verdwijnt daardoor een rotte plek die de entree van de Meddosestraat al jaren onaantrekkelijk maakt. Bovendien is er in Winterswijk grote behoefte aan de nieuwe huur- en koopwoningen, die hier zullen komen. "Moet je hier nu tegen zijn? Dit is al 25 jaar een blok aan ons been” Het bouwplan is twee keer in de welstandscommissie geweest en is daar goedgekeurd. Of het 'mooi' is, is volgens de wethouder subjectief. Het gedeelte met de vier verdiepingen is volgens Tannemaat bedoeld als een 'landmark', waardoor de entree naar de Meddosestraat juist beter opvalt. Over winkels in het pand heeft de wethouder zijn twijfels. Hij denkt dat daar in de huidige tijd weinig kansen voor zijn. Tannemaat zegt graag in gesprek te gaan met de ondernemers in de Meddosestraat. Voor hun betrokkenheid heeft hij alleen maar waardering. Hij wijst er wel op dat dit bouwplan niets met de nog op te stellen centrumvisie heeft te maken. Los van die visie zijn momenteel nog overal projecten gaande en die gaan door.
De WAM en Van Duren Bouwgroep is om een reactie gevraagd. De bouwgroep wil op dit moment nog niet doen.