Hans Huls met de prijzen. Foto: Frank Bosvelt.
Hans Huls met de prijzen. Foto: Frank Bosvelt.

Hans Huls, Toffe Peer met het hart op de juiste plek

WINTERSWIJK - Afgelopen vrijdag reikte wethouder Elvira Schepers, samen met Mark van Dam, voorzitter van de Winterswijkse Uitdaging, de Toffe Peer 2020 uit. Hans Huls, eigenaar van Huls Duurzame Energie mag zich, als maatschappelijk betrokken ondernemer, een jaar lang de Toffe Peer van Winterswijk noemen.

De Winterswijkse Uitdaging reikt deze prijs jaarlijks uit aan de meest maatschappelijke ondernemer van Winterswijk. Inwoners kunnen ondernemers nomineren voor deze prijs. Jaarlijks kiest een tien hoofdige jury de, in hun ogen, meest maatschappelijk betrokken ondernemer. De jury bestond dit jaar uit: Mark van Dam (Voorzitter Winterswijkse Uitdaging), Elvira Schepers (Wethouder), Ineke van Empel (Schouwburg de Storm), Lisanne Halleriet (ondernemer, presentatrice omroep Gelderland), Robert Jan van Diest (Voorzitter Owin), Thijs van Beem (Rotary), Matthijs Scheuten (ABH city), Jan Bent (voorzitter OBW), Frank Kremer (directeur HSF), Han Boterman (directeur HBT Chaletbouw, Winnaar Toffe Peer 2019).

Hans Huls van Huls Duurzame Energie uit Ratum is een voorloper op het gebied van duurzame energie. De kern van zijn bedrijf is het opwekken van zonne-energie op het zonnepark in Ratum en het leveren en monteren van zonnepanelen.
Zo heeft hij ook de nieuwe zonnepanelen bij FC Winterswijk geleverd. Het zonnepark is meer dan een verzameling panelen. Het is een voorbeeld hoe duurzame energie in het kwetsbare Winterswijkse landschap opgewekt kan worden, zonder daar afbreuk aan te doen. Daarnaast geeft hij op zijn terrein rondleidingen en informatie over duurzame energie, waardoor dit onderwerp voor veel meer mensen gaat leven. Naast de zonnepanelen heeft Huls Duurzame Energie ook eco-buggy’s die bijvoorbeeld ingezet zijn voor safari ritten onder de naam 'Wild Kiek’n Safari', opgezet in samenwerking met 100% Winterswijk.

In het juryrapport is te lezen: Hans Huls is als persoon en met zijn onderneming belangrijk voor de Winterswijkse samenleving. Hij is betrokken bij landschap en natuur. Hij heeft veel kennis over duurzame energie en zet die graag en belangeloos in voor de Winterswijkse samenleving, bijvoorbeeld in overleggen met de gemeente. Hij ondersteunt waar mogelijk verenigingen en stichtingen. Maatschappelijke organisaties kloppen zelden vergeefs aan bij Huls als ze gebruik willen maken van de eco-buggy's. Hans is een doener en aanpakker.

Op het moment dat de vraag kwam om een kerstboom op te tuigen in de tuin van de Vredense Hof, om de senioren die daar zaten in de door Corona eenzame kersttijd, toch het gevoel te geven dat er aan ze gedacht werd, leverde hij spontaan en prompt de kersversiering voor de gigantische boom. Een actie die voor de bewoners van de Vredense Hof van groot belang is geweest. Daarnaast is hij altijd bezig met het terugdringen van vervoer op fossiele brandstoffen en schroomt niet om daar een bijdrage aan te leveren, ook als dit geld kost. Zo zijn er nu plannen om het pakketbezorging te elektrificeren en schroomt hij niet een voorstel te doen, waarbij hij zijn hal gratis hiervoor ter beschikking stelt.

Maatschappelijk betrokken Ondernemen zit niet altijd in de grote gebaren. Alhoewel Huls, deze grote gebaren ook maakt, zijn de talloze kleine gebaren minstens zo belangrijk. Een toer op een buggy kan de gebruikers ervan de dag van hun leven bezorgen. Een vereniging die gesponsord wordt, een toerist die Winterswijks Wild ontmoet, het zijn allemaal zaken van groot belang voor Winterswijk. Zaken die geen commercieel gewin opleveren, maar vanuit het hart door Huls worden gedaan. Iets waar hijzelf bijzonder bescheiden over is. De jury was met grote meerderheid van mening dat Hans Huls van 'Huls Duurzame Energie' met recht de 'Toffe Peer' is en daarmee verkozen is tot maatschappelijk ondernemer van het jaar 2020.

Trofee en cheque
Naast de wisseltrofee, een grote peer van aardewerk, vervaardigd door dagbestedingsmedewerkers van Kadoosje in de Meddosestraat, ontving Hans een cheque van 500 euro. Deze cheque, beschikbaar gesteld door een maatschappelijk betrokken ondernemer, mag de winnaar besteden aan
een door hem gekozen goed doel. Hans koos er voor om deze cheque te besteden aan, als het straks weer kan, een uitje voor Winterswijkse ouderen en bewoners van verzorgingstehuizen. Zij zullen van huis opgehaald worden en een middag feestelijk onthaald worden op de markt in Winterswijk.