Antwoord op de ingezonden brief van Dhr. Garritsen d.d. 16 maart 2021.

Deze maand stond de subsidie aanvraag van de stadstuinbouw in Park Achterhoek op de agenda van de Algemene Raadscommissie.
Het idee voor stadstuinbouw dat ontsproten is uit de WB gelederen vinden ook wij geen slecht idee.
In het voorliggende voorstel worden wij als raadsleden verzocht in te stemmen met het verlenen van €150.000,-- subsidie aan de uitvoerend ondernemer van het project stadstuinbouw.

Wanneer er een groot bedrag van uw belasting geld uitgegeven wordt aan het subsidiëren van een ondernemer is het mijn taak als raadslid om te controleren of zo'n subsidie zorgvuldig en onder de juiste voorwaarden verleend word. Het is tenslotte belastinggeld waar veel Winterswijkers hard voor gewerkt hebben.
In de onderliggende stukken constateerden wij dat de personele bezetting van het stadstuinbouw project voor een groot deel uit vrijwilligers zal gaan bestaan.
Met de inzet van vrijwilligers hebben wij als "Voor Winterswijk" geen problemen, als het maar niet ter vervanging van reguliere arbeidsplaatsen dient.
Tijdens onze contacten met verenigingen en organisaties vernemen wij steeds vaker dat het vinden van geschikte vrijwilligers steeds moeilijker wordt.
Ook n.a.v. het project stadstuinbouw werden wij aangesproken door ondernemers en organisaties dat het vinden van geschikte vrijwilligers voor dit doel niet makkelijk zal worden.

Voor de inzet op kortlopende projecten wil het nog wel lukken maar voor een structurele inzet met minder vrijblijvendheid is de spoeling onder de vrijwilligers dun is hun ervaring.
De groep vrijwilligende vroeg vutters van weleer krimpt doordat zij op hoge leeftijd geraken. Nieuwe aanvulling van onderaf stokt omdat de pensioenleeftijd omhoog gaat.

Ook de instroom van jonge vrijwilligers wordt minder. Jongeren moeten tegenwoordig samen hard sappelen om de hypotheek en andere levenskosten te betalen waardoor er niet veel tijd voor vrijwilligerswerk over blijft.

Voor ons dus zaak om dit ook duidelijk te benoemen.

Dat wij benoemen dat de kaartenbakken van het WUh niet overvol zijn met geschikte vrijwilligers is een constatering van ons maar zeker geen verwijt aan het WUh.
Ook wij zien dat het WUh haar stinkende best doet om onze verenigingen en instellingen van voldoende vrijwilligers te voorzien.

Dit was dan ook mijn boodschap tijdens het prettige telefoongesprek dat ik de dag na de Commissievergadering met Harry Garritsen gevoerd heb.

Tijdens dit gesprek deelde Harry onze eerder in dit stuk benoemde zorgen betreffende de moeizame aanwas van het vrijwilligerslegioen.

Een probleem waar wij als politiek de ogen niet voor moeten sluiten. Beter is het om dit gewoon bespreekbaar te maken zodat wij hier samen met de vele mooie verenigingen en instellingen die Winterswijk rijk is een goede oplossing voor kunnen vinden.

Tom van Beek
Fractievoorzitter "Voor Winterswijk"