Voorbarige conclusies

Hoewel er drie dagen gestemd kon worden, koos ik toch voor de “echte” verkiezingsdag voor het uitbrengen van mijn stem. Het was op woensdagmorgen half tien nog niet druk in het stembureau, dat ik uitkoos. Dat zal daarna veranderd zijn, want de opkomst was goed bij deze verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Het rode potlood, waarmee ik mijn stembiljet invulde, mocht ik meenemen. Daar was ik blij mee. Dat past goed bij mijn rode sjaal en als mijn pen het een keer niet doet bij het maken van aantekeningen bij het volgen van een gemeenteraadsvergadering heb ik voortaan altijd mijn rode potlood paraat. Dat heb ik in mijn jaszak gestopt. Wat meer rood in onze dagelijkse wereld is niet verkeerd.

Het woord gemeenteraad is gevallen. Over een jaar mogen we nieuwe gemeenteraden kiezen. Ik verheug me al om daarover te schrijven. Over debatten, die we dan weer in een zaaltje kunnen bijwonen. Over de politieke actievelingen in Aalten en Winterswijk die de straat opgaan en mij op de Markt nog willen overtuigen dat hun partij echt de beste is. Of ben ik nu te optimistisch en gebeurt over een jaar nog alles via die ellendige computer?

Waarover ik me de laatste dagen erg heb verbaasd zijn de voorbarige conclusies van velen. Ze weten al wat de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 worden, omdat ze er van uit gaan dat de uitslag van deze verkiezingen volgend jaar in grote lijnen dezelfde zal zijn. Voor het gemak vergeten ze dan dat er volgend lokale partijen zoals Gemeentebelangen in Aalten en Winterswijks Belang mee zullen doen. Vooruit, ik vergeet de kleintjes niet zoals Voor Winterswijk en de Progressieve Partij in Aalten, die natuurlijk niet helemaal gelijk is aan GroenLinks, al zijn de sympathieën sterk.

Verkiezingsuitslagen zijn tegenwoordig totaal niet meer met elkaar te vergelijken. Vorig jaar was de PvdA bij de Europese verkiezingen de grote winnaar. Als het gemeenteraadsverkiezingen waren geweest hadden Aalten en Winterswijk weer veel rood op hun wangen gekregen. Bij deze verkiezingen is van dat rood een neuspuntje over gebleven. Zo wispelturig kan de kiezer tegenwoordig zijn. Daarom vind ik elke voorspelling voor volgend jaar op basis van deze uitslag ongeloofwaardig en voorbarig.

Dat is het leuke van de verkiezingen in deze moderne tijd. Ze zijn elke keer verrassend. Ik hoop op veel verrassingen volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe mooi zal het zijn als de ChristenUnie in Aalten meer zetels krijgt dan het CDA. Of dat Henk Meerdink zich bedenkt en onverwacht terugkeert en vier zetels haalt. Of dat Tom van Beek met Voor Winterswijk groter wordt dan de VVD. In deze tijd is niets meer onvoorstelbaar.