Doorbreken van de Joodse zwijgcultuur

BREDEVOORT - Het leven van journalist Ischa Meijer ging niet onopgemerkt voorbij. In zijn werk rekende hij genadeloos af met het verstikkende Joodse milieu waaruit hij voortkwam. Schrijver en journalist Ronit Palache tekende in de bloemlezing ‘Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan’ deze nalatenschap van Ischa Meijer op. Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, gaat op vrijdag 26 maart met haar in gesprek in het Literair Café van de Koppelkerk over de Joodse identiteit, de oorlog en Ischa Meijer. Het gesprek start om 20.00 uur. De entree kost 10 euro (bij volgen via de livestream) of € 12,50 (voor een zaalticket). Afhankelijk van de corona-maatregelen is de lezing fysiek bij te wonen. Aanmelden: www.kopppelkerk.nl.

In zijn werk streed de markante schrijver, interviewer en journalist Ischa Meijer tegen hypocrisie en onwaarachtigheid. De eerlijkheid waarmee hij met zijn omgeving in gesprek ging en over haar beschreef werd door velen als schokkend ervaren, maar zorgde ervoor dat de naoorlogse generatie een stem kreeg.
Ronit Palache toont aan de hand van Meijers werk hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit. Aals nietsontziend interviewer die anderen liet zeggen wat hij zelf niet kon verwoorden, als dichter, schrijver, verslaggever en als columnist, via zijn alter ego De Dikke Man.