Afbeelding
Dietmar Rabich

Gluren bij de buren

Veel Achterhoekers wippen wel eens over de Nederlands-Duitse grens om benzine te tanken of om boodschappen te doen. Of om het gevoel te hebben even op vakantie te zijn. Want dat is het voordeel van het wonen in een Euregio: je bent zo in het buitenland – met alle voordelen van dien. Maar hoe goed kennen we onze naaste Duitse buren, Kreis Borken, eigenlijk? In de Achterhoek Monitor 2020 kun je er interessante informatie over vinden.

Kreis Borken – een Kreis is een bestuurslaag tussen stad/gemeente en deelstaat in – deelt 108 km grens met Oost-Nederland. In de tien steden en zeven gemeenten die de regio rijk is wonen zo’n 370.000 mensen. De grootste plaatsen zijn Bocholt (71.000 inwoners), Gronau (48.000 inwoners), Borken (42.500 inwoners) en Ahaus (39.000 inwoners). Maar de streek heeft ook veel dorpen en buurtschappen. De meeste inwoners hebben een sterke binding met hun Heimat en zijn actief in het verenigingsleven. Zo is 39 procent van de bevolking lid van een lokale sportclub. Vroeger leverden de landbouw en textielnijverheid veel banen op, maar de regionale economie is de laatste decennia een stuk diverser geworden. Net zoals in de Achterhoek zijn de bouw en maakindustrie belangrijke werkgevers, mede dankzij een groot aantal innovatieve bedrijven. Sommige daarvan zijn zelfs wereldwijd actief. Neem familiebedrijf SPALECK uit Bocholt, specialist op het gebied van oppervlaktetechnologie, en hoogwerkerproducent RUTHMANN uit Gescher-Hochmoor. Of wat te denken van Tobit.Software uit Ahaus, één van de grootste appbouwers in Europa?

Kreis Borken lijkt op de Achterhoek, maar laat ook opmerkelijke verschillen zien. Om maar eens wat te noemen: 21% van de bevolking is jonger dan twintig jaar - de gemiddelde leeftijd van de inwoners is laag. Veel jongeren blijven in de regio wonen; van een braindrain is nauwelijks sprake. Verder is de industriële werkgelegenheid in Kreis Borken sinds 2007 gegroeid, terwijl er in de Achterhoek juist sprake is van een daling. Ook ligt de arbeids­productiviteit er hoger dan bij ons. En al is de regio qua schaal en bevolkingsdichtheid vergelijkbaar met de Achterhoek, met de Westfälische Hochschule Campus Bocholt en een nevenvestiging in Ahaus beschikt ze over eigen hoger technisch onderwijs.

Wat verklaart de verschillen tussen de Achterhoek en Kreis Borken? Kunnen we wat van de Duitsers leren om de Achterhoekse economie te versterken? En liggen er kansen om samen op trekken om gedeelde uitdagingen aan te pakken? Alle reden om eens wat vaker over de grens te kijken en te gluren bij de buren. ‘Reisen sind das beste Mittel zur Selbstbildung‘, schreef de Duitse auteur Karl Julius Weber (1767-1832) eens. Vanuit de Achterhoek hoef je voor die zelfstudie niet ver te reizen: het buitenland ligt gewoon om de hoek.