Cliënten Estinea als vrijwilliger op stembureaus in Achterhoek

WINTERSWIJK/AALTEN - Stempassen controleren, stemmen tellen of als voorzitter de gang van zaken op het stembureau in goede banen leiden. Ook als je een (licht) verstandelijke beperking hebt kun je je steentje bijdragen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Daarom werken Lisa Scheltens, Danny Verstallen, Catharina van der Velde en Tom Overkamp komende woensdag als vrijwilliger op stembureaus in Winterswijk, Aalten en Oude IJsstelstreek. Een nuttige bezigheid én een mooi avontuur.

De vier cliënten van Estinea hebben er zin in om zelfstandig of in duo's op een stembureau mee te helpen. Zij vinden dat het eigenlijk niet bijzonder zou moeten zijn dat zij dit wél doen. Danny: “Wij willen gewoon meedoen in de maatschappij en daar hoort ook vrijwilligerswerk bij. Daarom helpen wij mee met de verkiezingen.”

Volwaardig stembureaulid
Lisa, Danny, Catharina en Tom hebben een training van de overheid gevolgd en zijn zo volwaardig stembureaulid. Op de eerste dag van de Tweede Kamerverkiezingen gaan ze op een stembureau in hun gemeente stempassen controleren en na sluiting van het stembureau de stemmen tellen. Tom gaat als voorzitter van een stembureau in Winterswijk aan de slag. Tom: "Ik zorg ervoor dat alles goed verloopt en dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houdt".

Begrijpelijke procedure
Tijdens de werkzaamheden voor het stemlokaal kijkt het viertal woensdag ook of de stemprocedure begrijpelijk is voor mensen met een beperking. Hun feedback willen ze daarna graag delen met de betreffende gemeente. Op die manier hopen ze dat er ook meer aandacht is voor mensen die hulp nodig hebben in een stemhokje, want iemand helpen ín het hokje mag nu niet volgens de wet.

Stichting Prokkel
Voor dit vrijwilligersproject zijn Lisa, Danny en Catharina benaderd door de Stichting Prokkel. Om samen met iemand die ze kennen via een 'Prokkel' aan de slag te gaan als vrijwilliger. Lisa samen met Hanneke en Catharina samen met Marian. Lisa legt het uit: “Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder.” In het geval van Lisa en Hanneke is Lisa degene met een licht verstandelijke beperking, maar zoals ze alletwee vinden: “Eigenlijk heeft iedereen beperkingen, niemand is perfect.”

Locaties
Danny en Catharina zitten woensdag 17 maart vanaf 7.00 uur op het stembureau, Danny in Winterswijk, Catharina in IJzerlo. Lisa en Tom heten de stemmers vanaf 14.00 uur welkom, Tom in Winterswijk en Lisa in Varsseveld.