Fonteintjes en 'bedriegertjes' in werking gesteld

WINTERSWIJK - Op woensdag 10 maart stelde wethouder Henk Jan Tannemaat de fonteintjes en 'bedriegertjes' in werking in het nieuwe Vrijheidspark.

Door Lineke Voltman
Vervolg van de voorpagina

Op het kindvriendelijke pleintje staat in het midden de grote kei, die in 1984 gevonden is in Meddo en jarenlang naast het raadhuis heeft gestaan. Vorig jaar is deze verplaatst naar de andere kant van het raadhuis, waar hij nu omringd wordt door verschillende kleinere keien, die volgens Tannemaat allemaal uit Winterswijk afkomstig zijn. Daartussen zijn de ‘bedriegertjes’ geplaatst.

Ondergrondse ruimte van 4,2 bij 2 meter                                                                                                  Volgens projectleider Peter Blaauwehand van de gemeente Winterswijk is het de bedoeling dat de fonteintjes deze maanden van 10 uur tot 18 uur water spuiten. “In de zomer willen we de fonteintjes tot 20.00 uur of eventueel tot 22.00 uur aan laten staan, maar je merkt dat ze best veel geluid maken en dat kan hinder voor de omgeving opleveren. Het water circuleert door een ondergrondse ruimte waar het gezuiverd wordt en waar ook een extra ruimte is voor de technische apparatuur. De hoogte van de fonteintjes kan variëren doordat we verschillende programma’s kunnen gebruiken.”

Publieksruimte
De waterspeelplek is een van de onderdelen van het nieuwe Vrijheidspark in het centrum van Winterswijk. De straten zijn omgevormd tot een levendig en groen park waar het straks voor bezoekers en inwoners van Winterswijk goed vertoeven is. De parkeerplaatsen voor auto’s liggen aan de rand van het park. “De herindeling van dit gedeelte van Winterswijk stond al lang op ons wensenlijstje," zegt Tannemaat. “Het is nu veel toegankelijker geworden, er is geen autoverkeer meer, dus ook veiliger. Op deze manier is het veel meer een publieksruimte geworden. Er zijn halfronde natuurstenen zitranden geplaatst waarop mensen kunnen uitrusten terwijl de kinderen spelen bij de fonteintjes. Op een andere plek wordt nog een groot kinderspeeltoestel geplaatst, dat momenteel in Denemarken wordt gebouwd.”

Het Vrijheidspark is in opdracht van de gemeente ontworpen door architectenbureau Harro uit Arnhem en gerealiseerd door de firma Dusseldorp uit Lichtenvoorde. De waterspeelplek is aangelegd door aannemer Rots Maatwerk uit Brummen.
Op dit moment wordt er nog druk gewerkt aan de beplanting maar de wethouder verwacht dat volgende maand de werkzaamheden zijn afgerond. “De officiële opening van het Vrijheidspark zal in verband met corona nog wel een tijd duren.”