Afbeelding

Het centrum van Winterswijk wordt steeds mooier. Niet alleen de Gemeente investeert flink in de ontwikkeling en het aantrekkelijk maken van het winkelcentrum. Ook ondernemers en bedrijven leveren een flinke bijdrage.

Onlangs, op zondag 28 februari heeft de gemeente Winterswijk de ‘centrumvisie’ gepresenteerd. Bewoners en ondernemers zijn onder professionele begeleiding aan de slag gegaan om het centrum nog aantrekkelijker te maken. Zo zijn er ook plannen om nog meer aandacht te besteden aan de invalswegen naar het centrum. Deze gezellige straten zijn immers het visiteplaatje naar ons gezellige centrum en de Markt.
Ik ben dan ook uitermate verbaasd over het plan op de kop van de Meddosestraat. Dit plan ligt absoluut niet in lijn met de plannen die naar voren zijn gekomen voor de nieuwe centrumvisie.

Mensen die over de Groenloseweg naar het centrum rijden of vanaf de parkeerplaats bij de Peperbus het centrum inlopen, stuiten op een vier verdiepingen hoge blokkentoren. Dat past niet in het beeld van de pittoreske Meddosestraat, met de karakteristieke oude pandjes en kleine winkeltjes. Over smaak valt niet te twisten, maar dat dit gebouw totaal niet past bij de karakteristieke gevels in het Winterswijkse centrum mag voor iedereen duidelijk zijn. Verder komt het totaal niet overeen met de plannen en visie voor het centrum. Daarin komt duidelijk naar voren dat met name in de aanloopstraten een juiste verhouding tussen wonen en winkels uitgangspunt moet zijn. Op de kop van de Meddosestraat komen alleen woningen, zelfs vier verdiepingen hoog opgestapeld. Dit terwijl de nokhoogte maximaal 10 meter zou mogen zijn volgens het bestemmingsplan.
Er mag van deze 10 meter afgeweken worden, mits 'de stedenbouwkundige karakteristiek in de omgeving niet negatief beïnvloed wordt', of 'het vanuit stedenbouwkundig oogpunt wenselijk is een accent in de bebouwing te creëren'. Dit plan beïnvloedt het beeld van de Meddosestraat, naar mijn mening, in negatieve zin.
Inmiddels is er door de gemeente veel geld gestopt in het aantrekkelijker maken van het centrum, zoals de investering in het Vrijheidspark, maar ook is de portemonnee getrokken voor het inzetten van professionals voor het ontwikkelen van een centrumvisie. Daarnaast zijn er vele ondernemers en bewoners, uren en uren aan het werk geweest voor deze centrumvisie. Wat heeft het voor zin gehad als er geen gehoor wordt gegeven aan de wensen en plannen van bewoners en ondernemers. Iedereen vindt wel dat er iets gedaan moet worden aan die vreselijk etterende plek op de kop van de Meddosestraat, met de verpauperde leegstaande (en gevaarlijke) panden. Maar dat dit een strak, veel te hoog gebouw moet worden dat totaal niet past bij het bescheiden, gezellige en sfeervolle centrum is meer dan jammer. Dit is zeker geen visitekaartje. Is de voorlopige bouwvergunning afgegeven om maar vooral van de rotte plek af te komen, na al die jaren gesteggel? Of is er daadwerkelijk nagedacht en gewerkt aan verbetering voor de Meddosestraat en het centrum?

Robbert Westera, naober en ondernemer Meddosestraat
Mede namens: Ton Abbink, Juwelier Sellink, Jasper Schutten, Jasper Muziek, Erna Vaags, Eva Ondermode, Betty & Cor Graauw, Catherina de Fauw, Foto Objectief, Inge ten Dolle, Proef Beleef Geniet, Rianne Obbink, Second Time, Ronald Sasbrink-Harkema, Skopein, The Gallery, Jan-Willem Bosvelt, Bert en Marlies Hijink, Koffiehuis De Koets, Carla van Zanddijk, Bizarra Vintage, Ayse, Han’s haar, Sandra, Piekfijn kappers, Beautysalon AnKa, Sandra Kemkens, Kklup bv, Jonna, Jeroen Slotboom, Gaaf bloembinders en ondernemersvereniging ABH-City Vereniging