Jong en oud ontmoeten elkaar van achter het raam
Jong en oud ontmoeten elkaar van achter het raam Present Winterswijk

Lichtpuntjes verspreiden geluk in Winterswijk

WINTERSWIJK - Meerdere Lichtpuntjes van Present Winterswijk hebben in de afgelopen tijd een mede-Winterswijker opgevrolijkt met een kaart met daarop een lieve groet, een bezoekje, het spelen van een spel, het tekenen van portretten, enzovoort. Present Winterswijk organiseert de Lichtpuntjesactie omdat de vrijwilligers tijdens deze lockdown graag licht, aandacht en geluksmomenten willen verspreiden, waardoor mensen zich niet vergeten voelen.

Spel en koffie
Alle Lichtpuntjes mogen zelf bedenken hoe ze iemand willen verrassen. Zo hadden jongeren van Place2Be begin maart een ‘raamkoffie’ met ouderen van zorgcentrum De Berkhof. De ouderen waren blij verrast dat ze samen met de jongeren een activiteit konden ondernemen, elk aan een kant van het raam. De ouderen waren erg ontroerd, omdat er al een jaar geen gezamenlijke activiteit met mensen van buiten was geweest.

Een ander Lichtpuntje gaat regelmatig op bezoek bij een alleenstaande Servische vrouw, waarvan de zoon in het buitenland woont. "Ik ga geregeld naar mevrouw om een kopje koffie te drinken. Ze wilde heel graag wat meer naaiklusjes doen die ze normaal bij de dagbesteding doet, maar ze heeft geen stoffen. Ik kreeg binnen mijn eigen netwerk vier tassen vol met stoffen. Voor mij en mijn moeder heeft ze hiervan al een keukenschort gemaakt", vertelt ze.

Gehaakte taart
Vier Lichtpuntjes zijn gekoppeld aan een twee huiskamers van de Vredense Hof. Iedere week verrassen ze de bewoners met een kleine attentie, zoals een bosje bloemen of leuke kaarten. Ze wilden ook graag iets lekkers bakken, maar dat mag helaas niet in verband met de coronamaatregelen. Een van de vrijwilligers vond hiervoor een creatieve oplossing, een gehaakte taart voor in de woonkamer. Een groep bewoners van de Pelkwijk wordt ook regelmatig verrast door twee lichtpuntjes. Weer een andere vrijwilliger heeft een alleenstaande moeder verrast met een mooi getekend portret van haar twee kinderen. “Fijn dat ik dit heb mogen doen en iemand blij heb kunnen maken met mijn hobby!”, liet het Lichtpuntje na afloop weten.

Wie het ook leuk lijkt om iets te doen voor kwetsbare mensen met een klein netwerk, weinig financiële middelen en/of een chronische ziekte of beperking, kan contact opnemen met Anneke van Nierop, projectcoördinator Present Winterswijk en informeer naar de mogelijkheden: anneke.van.nierop@presentwinterswijk.nl.

Gehaakte taart voor bewoners van de Vredense Hof
Een bos bloemen van een lichtpuntje