Gaon-auto. Foto: PR

Gaon-auto. Foto: PR

8RHK onderzoekt haalbaarheid deelauto's in Winterswijk

WINTERSWIJK - In de Achterhoek wordt door overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties, verzameld in 8RHK ambassadeurs, in zogenoemde thematafels samengewerkt aan een aantal thema's. Het doel van die thematafels is om de Achterhoek sterker, slimmer, mooier, meer leefbaar, beter bereikbaar en gezonder te maken.

Door Sander Damen

Een van de thema's waaraan gewerkt wordt, is mobiliteit en bereikbaarheid. Ofwel hoe kom je van A naar B in de Achterhoek en vanuit andere regio’s naar de Achterhoek. Deelauto's, die je kan boeken op het moment dat je ze echt nodig hebt, kunnen hierbij een rol spelen. Er wordt nu door samenwerkingsverband 8RHK, voorheen Regio Achterhoek, geïnventariseerd of er in Winterswijk behoefte is aan deelauto's, welke partijen hierbij betrokken kunnen worden en hoe dit georganiseerd kan worden.

"In de Achterhoek hebben we twaalf treinstations en goede busverbindingen”, zegt Jurgen Rutgers, die 8RHK-Ambassadeur is voor de thematafel Mobiliteit en Bereikbaarheid. "Voor sommige mensen, inwoners maar ook reizigers, is dat onvoldoende. Zij hebben af en toe behoefte aan een auto om vanaf het station of de bushalte op hun bestemming te komen.
Sommige Achterhoekers bezitten een auto maar vragen zich af of ze die echt nodig hebben. Een deelauto zou ook voor hen een oplossing kunnen zijn. Bovendien verbeteren we de bereikbaarheid van de Achterhoek. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden voor een netwerk van elektrische deelauto's voor de hele Achterhoek.”

Groenlo
In Groenlo is al een project gerealiseerd, vertelt Jurgen:. "In Groenlo was een aantal mensen dat zei 'Wij hoeven geen eigen auto, maar willen een deelauto'. In de lokale energiemaatschappij Groenkracht vonden we een partner die als 'huisvader' voor de auto's wilde fungeren. Dat is belangrijk, want er moet iemand of een organisatie zijn die toezicht op de auto's houdt, iemand die zich er over ontfermt. Wij noemen dat 'huisvader'.”

Bij het realiseren van een deelautoproject komt meer kijken dan het vinden van een huisvader of toezichthouder. "Allereerst moet er behoefte aan deelauto's zijn”, licht Jurgen toe. "Je kan niet allemaal auto's neerzetten en dan maar afwachten of ze gebruikt worden. Belangrijk is ook dat de auto's, die altijd elektrisch zijn, aansluiten op de vraag. In Groenlo bleek de Renault Zoë de beste keuze. Dat kan ergens anders een andere auto zijn. Het project moet ook niet van subsidie afhankelijk zijn.

Voor de opstart is er subsidie, maar het project moet zich ook over een aantal jaren zelf kunnen bedruipen. Het tarief dat gebruikers betalen moet ook overal in de Achterhoek hetzelfde zijn. Het kan niet zo zijn dat je in de ene plaats minder of meer betaalt dan in de andere. Ook moet je nadenken over klantenservice, hoe ga je daar mee om? Ten slotte moeten er voldoende laadpalen in de gemeente zijn en moet je de auto's makkelijk kunnen boeken.”

Kansen voor deelautoproject
Al met al komt er dus nog heel wat bij kijken voordat een project gerealiseerd is. Jurgen ziet in Winterswijk kansen voor een deelautoproject. Hij zoekt daarvoor informatie en partners. De belangrijkste vraag is of er behoefte is aan deelauto's in Winterswijk. "Wie vindt dit wel interessant?”, vraagt Jurgen zich af. "Wie zou er waarschijnlijk wel gebruik van maken? Daarnaast zoeken we naar partners die als 'huisvader' zouden willen fungeren. Dat kunnen VVE's zijn, buurtverenigingen maar ook bedrijven. We hebben vooral mensen nodig die de kar willen trekken.”

Dat laatste is belangrijk, omdat Jurgen ambassadeur is, aanjager en adviseur maar hij kan niet degene zijn die de projecten in alle plaatsen in de Achterhoek uitvoert. Jurgen is namelijk ook eigenaar van een internetbedrijf in Aalten. Het ambassadeurschap doet hij naast zijn werk voor zijn internetbedrijf. "Door mijn achtergrond beschik ik over kennis en een netwerk dat van nut is voor mijn werk voor de tafel.”

Inventarisatie

"We staan nog aan het begin van het proces”, vertelt Jurgen. "Op het moment inventariseren we in meerdere gemeentes wat de mogelijkheden voor de deelauto zijn. Ook met de gemeente Winterswijk zijn we in gesprek. We kijken daarbij onder meer naar de woonwijken.”

Winterswijkers die geïnteresseerd zijn in het gebruik van de deelauto of organisaties die belangstelling hebben voor het 'huisvaderschap' wordt gevraagd via e-mail contact op te nemen met Jurgen.


achterhoek@jurgenrutgers.nl